Aprilski sneg naneo velike štete malinama i drugom voću (VIDEO)

Ivanjica – Sneg koji već dva dana pada i niske temperature zadali su glavobolje voćarima, na prvom mestu malinarima, koji tvrde da će šteta na biljkama biti i do trideset odsto. Na udaru aprilskog snega su šljive, jabuke, trešnje i drugo rano voće.

Malinari će ove godine, sudeći po najavama, morati da se suoče i sa problemom cene proizvoda jer se već uveliko govori da će ’’srpsko zlato’’ zbog lošeg izvoza biti upola jeftinije.

Rekorder u proizvodnji malina, Rade Damljanović, tvrdi da će biti priličnih gubitaka u malinjacima jer sneg u aprilu nikako nije dobar za voće.

IL-Maline-sneg-april- Aprilski sneg naneo velike štete malinama i drugom voću (VIDEO)

Ako se uzme u obzir da tek dolazi sezona gradonosnih oblaka jasno je da će voća ove godine biti  manje što će sigurno uticati i na cenu. Sa druge strane otkupljivači tvrde da su magacini puni robe koju nisu uspeli da plasiraju na tržište i da je pitanje koliko će i po kojoj ceni otkupljivati ove sezone.

You may also like...

3 Responses

  1. Sacky kaže:

    Dosta para se uzelo za te maline u poslednje dve godine vala

  2. Dragisa Ivanjica kaže:

    Blokiraj hladnjace kao sto si obecao

  3. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

    Budićnost maline kao brend ove opštine pod znakom pitanja?
    Neodgovorna i traljava politika proizvodnje maline dovela ovu profitabilnu granu poljoprivrede pod znak pitanja. Proizvođači kažu da je ovo prva sezona u poslednjih 70 godina u kojoj se u berbu ulazi sa neisplaćenim dugovima iz prethodne. Za nešto više od dva meseca počinje berba maline, a mnogi mali hladnjačari još nisu prodali robu i isplatili proizvođače.
    U Ministarstvu poljoprivrede upozoravaju, da se na pragu nove sezone treba prilagoditi novim uslovima koje diktira svetsko tržište i reorganizovati proizvodnju i plasman na realnijim osnovama, kako ne bi ponovo ušli u blokadu izvoza.
    Stručnjaci vide rešenje u akontnoj ceni koja se plaća tokom berbe i iznosi trećinu očekivane prodajne cene.Zatim za sledeće tromesečje se isplaćuje još jedan deo i kada se proda konačno proizvod onda se deli dobit. Ali ovde je problem što poroizvođači nisu akcionari kod hladnjačara i onda smo imali otkupnu cenu koja je bila 400-600 dinara, a sada vidite da se smrznuta prodaje za 250 dinara, da je gubitak po kilogramu oko 350 dinara“, ističe prof. dr Zoran Keserović, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *