Ivanjica je nekada bila grad odbojke

Sa setom se sećaju Ivanjičani vremena kada je naš grad bio evropski centar odbojke. Bila su to vremena kada su u Ivanjici sve selekcije reprezentacije dolazile na pripreme i kada su i mnoge inostrane selekcije provodile pripreme u našem gradu. Ivanjica je čak bila i domaćin kvalifikacija za juniorsko Evropsko prvenstvo, pa se o sjajnim uslovima za odbojkaše o Ivanjici pročulo širom Evrope. U to vreme svi raspoloživi hotelski kapaciteti bili su popunjeni i bila je to i sjajna reklama za razvoj sportskog turizma u Ivanjici. Sa druge strane Ivanjičani kao dobri domaćini trudili su se da gostima pruže dobre uslove. Tako na primer, ostalo je u sećanju, kada je reprezentacija Srbije prvi put bila smeštena u hotelu Park. Naime, iskrsao je problem sa krevetima jer visoki odbojkaši nisu mogli da se smeste u njih pa je tadašnji upravnik hotela Slaviša Nešović po hitnom postupku angažovao majstore da produže krevete.

U toj ekspanziji odbojke Ivanjica je imala klub u najvišem rangu takmičenja. Pred redovno prepunom salom u Crnjevu na megdan ekipi Puteva izlazili su Partizan, Crvena Zvezda, Vojvodina, Budućnost, Budvanska rivijera, prestižni klubovi odbojkaškog sporta u tadašnjoj državi Srbija i Crna Gora.

Odbojka se u Ivanjici  “rodila” davne 1971. godine. Zaljubljenik u ovaj sport pokojni Tomo Vučković sa svojim prijateljima na Bukovici ispred Mesne kancelarije na zemljanoj podlozi napravio je odbojkaško igralište. Svakodnevno se prebacivala lopta preko mreže i sve je bilo više onih koji bi igrali odbojku, pa je zbog velikog interesovanja odlučeno da se osnuje klub. Ime je dobio po Mesnoj zajednici Bukovica, a klub se uključio i u zvanično takmičenje. Iako su malo znali o ovom sportu mnogi su želeli da se uključe u rad Uprave i pomognu klub. Iz tog vremena i danas se prepričava anegdota kada je za predsednika kluba izabran meštanin Grujo Spasojević koji baš ništa nije znao o odbojci. On je sa puno entuzijazma najavio  da će igračima kupiti kopačke i da će obezbediti utakmicu sa Cibonom. To je događaj koji se dugo prepričavao među ljubiteljima odbojke.

il-odbojka3 Ivanjica je nekada bila grad odbojke

Klub je iz godine u godinu napredovao, a svaki viši rang iziskivao je i veća finansijska sredstva. Veliko razumevanje za ovaj problem pokazao je Bogdan Pejović, tadašni dirѕektor Fabrike tepiha koji je prihvatio da bude sponzor ekipi ali i da se promeni ime. Tako je odbojkaški klub poneo ime Itison. Pod ovim imenom i sa ovim sponzorom klub 1995. godine ostvaruje najveći uspeh i plasman u Prvu ligu Srbije i Crne Gore. Ovom velikom uspehu svakako je doprineo i dolazak u klub višestrukog reprezentativca i člana Partizana Nenada Golijanina. On je svojim iskustvo i te kako pomogao da klub dođe do velikog uspeha. U tom periodu Ivanjica je bila četiri puta organizator Balkanskog prvenstva za juniore i kadete u ženskoj i muškoj konkurenciji. Jednog dana u svim sportskim novinama osvanula je vest koja je nazvana odbojkaško čudo. Naime, za trenera kluba došao je u to vreme sigurno jedan od najboljih evropski trenera Milorad Kijac. Da je Ivanjica postala odbojkaški centar potvrdilo je i priznanje OSS kada su u Izvršni odbor saveza i na mesto menadžera mlađih selekcija postavili tadašnjeg predsednik ivanjičkog kluba Mira Ristića. Svakako je za ponos i podatak da je u to vreme iz kluba u mlađe selekcije reprezentacije pozvano četiri igrača Itisona -Bojan Ćurčić,Marko Samardžić,Nikola Mijailović i Lazar Ilinčić, a trener Mirko-Šeki Ristić bio je član stručnog štaba.

il-odbojka-1 Ivanjica je nekada bila grad odbojke

Od 2003. godine klub dobija novog sponzora. Stojan Rangelov direktor preduzeća Putevi i sam nekada sportista, prihvatio je sponzorstvo, a klub je nastavio takmičenje pod imenom Putevi.

Kada je 2021. godine trebalo da se obeleži 50 godina postojanja kluba stigla je razočarajuća vest za ljubitelje odbojke. Klub je prestao da postoji. O razlozima takve odluke tadašnji predsednik kluba Miro Ristić kratko je prokomentarisao:

-Bilo je nekoliko razloga, ali glavni problem su bile finasije. Takmičenje je izuzetno skupo i klub nije mogao da bezbedi potrebna sredstva.

il-odbojka Ivanjica je nekada bila grad odbojke

Gašenjem kluba Putevi u Ivanjici se odbojka ipak nije ugaslila. Naime danas odbojkaški sport Ivanjice reprezentuju dva ženska kluba. OK Ivanjica do prošle godine bio je član Druge savezne lige, a sada se takmiči u Trećoj ligi. Možda bi uspeh ovog kolektiva bio i te kako bolji da se klub ne suočava sa odlivom devojaka koje posle srednje škole nastavljaju studije u većim gradovima. Neke od njih prešle su u druge klubove.

Od skora funkcioniše i OK Prilike sa dve ženske selekcije. Klub se takmiči u Moravsko-Zlatiborskoj ligi. Obe ove ekipe svoje utakmice igraju u sali u Prilikama.

Ostaje nada da će se odbojkaški sport vratiti u Ivanjicu na velika vrata.

Autor teksta: Raško Nešovanović

 

You may also like...

1 Response

  1. Milan kaže:

    Kakav sjajan tekst. Dajte nam jos ovakvih tekstova i napravite molim vas posebnu sekciju za lakse snalazenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *