Evo zašto je pojedinim Ivanjičanima uvećan porez na nepokretnosti

Uvećani iznosi poreza za  pojedine stambene i poslovne objekte u Ivanjici izazvali su nezadovoljstvo kod građana a načelnik lokalne poreske administracije, Draško Nikolić, objašnjava za portal InfoLIGA zašto je to toga došlo.

-Ranije se porez utvrđivao na osnovu pravilnika koji je imao korektivne faktore pa se za svaki objekat zasebno određivao broj bodova na osnovu kojih je utvrđivana poreska osnovica. Taj pravilnik stavljen je van snage još 2014. godine ali se narednih pet godina nastavilo sa njegovom primenom. Kako država sve intezivnije radi na centralizovanju evedencije koja dovodi do uparivanja podataka tako se više ne mogu primenjivati mere koje su odavno van snage pa se prošle godine ušlo u zakonit način određivanja poreza što je uslovilo i neke promene. Zakon je jasno precizirao da se moraju utvrditi zone na području opština i gradova i njih najmanje mora biti dve. Nakon toga sledi odrđivanje tržišne cene kvadrata, za svaku nepokretnost u okviru njene namene, u određenim zonama. Cena kvadrata proizilazi iz prometa nepokretnosti.  Zbog toga što promet nepokretnosti nije toliko aktivan u Ivanjici i nema puno kupoprodajnih ugovora došlo je do spajanje zona. Tako su od dosadašnjih pet, šest, nastale tri zone koje su utvrđene planom generalne regulacije (urbanistički plan grada). Prva i druga zona obuhvaćene su ovim planom a sve mimo toga je seosko područje ili treća zona.-kaže Nikolić.

On dodaje da su na osnovu kupoprodajnih ugovora po tačkama unutar samih teritorija određeni minimum potrebni za utvrđivanje tržišnih cena.

-Primera radi kupoprodaja stanova na teritoriji Ivanjice podigla je cenu samog kvadrata što je uticalo na povećanje poreza koji se inače dobija tako što se tržišna cena pomnoži sa kvadraturom i utvrdjuje se poresku osnovicu. Ona može biti umanjena najviše do 40 odsto zbog amortizacije, tačnije u zavisnosti od starosti objekta određuje se stepen umanjenja poreske osnovice. Kada se to pomnoži sa poreskom stopom koja je po zakonu 0,4 odsto , dobije se konačan iznos poreza.-objašnjava Nikolić.

IL-Ivanjica-dan-opštine Evo zašto je pojedinim Ivanjičanima uvećan porez na nepokretnosti

Po njegovim rečima na uvećanje poreza uticala je još jedna stavka koju novi zakon isključuje a bila je primenjiva starim pravilnikom.

– Dosta poreskih prijava vodilo se na umrla lica koja su pre dvadeset i više godina ostvarila pravo na kredit od pedeset odsto i sve ove godine plaćali su manji porez. Sada je došlo do uparivanja podataka sa knjigom umrlih i ukinuti su ti krediti pa je samim tim cifra duplo uvećana. Ima situacija gde je porez dupliran na osnovu promene tržišne cene i zone, plus na osnovu ukidanja kredita za umrla lica što znači da je pojedincima četvorostruko uvećan iznos.-kaže Nikolić za InfoLIGU.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *