Jakovljević: Otvoreno pismo direktoru Instituta za voćarstvo u Čačku

Proizvođač malina iz Ivanjice, nekadašnji narodni poslanik, Milovan Jakovljević, uputio je otvoreno pismo direktoru Instituta za voćarstvo u Čačku

Povodom vašeg istupa u javnosti gde ste kao eminentni stručnjak i direktor jedne prestižne institucije,upoznali stručnu i širu javnost o troškovima proizvodnje malina,dugo vremena sam smatrao da se radi o neslanoj šali.

Moja porodica i ja,bavimo se proizvodnjom malina na najmoderniji način od 1970 godine. Danas pod zasadima imamo oko tri hektara i jedni smo od ozbiljnijih proizvođača u ovom delu Srbije. Prinosi po hektaru su upravo u onom opsegu od 10 do 20 tona,kako ste naveli u Vašoj stručnoj ekspertizi,u zavisnosti od godine.

Poštovani doktore Jevremoviću, kalkulacija  o troškovima proizvodnje malina koju ste izneli,ne samo da je netačna,već i potpuno nebulozna. Ovakav stav može Vam potvrditi iole ozbiljniji proizvođač malina.

Stekao sam utisak da vas je neko na sve ovo primorao, jer i Vi i ja znamo da inputi koji ulaze u cenu koštanja su daleko veći i oni iznose od 240 do 270 dinara po kilogramu,u zavisnosti da li se maline obrađuju i beru u ravničarskim ili u brdovitim predelima. Prihvatam da je i prinos po hektaru takođe nešto što opredeljuje cenu.

Da ne ulazim u duboku analizu,biće dovoljno da   samo kroz jedan parametar objasnim koliko su vaše tvrdnje netačne. Prosečan berač ubere 40 kilograma malina dnevno,a njegovi troškovi:dnevnice,hrane, smeštaja, struje, vode i td. iznose 6000 dinara,koliko je opterećenje po kilogramu ubranih malina?

437789703_440765658605719_4047796739539044066_n Jakovljević: Otvoreno pismo direktoru Instituta za voćarstvo u Čačku

Naravno 150 dinara.

Gospodine Jevremoviću,gde su ostali zavisni troškovi proizvodnje,poput 4 jesenja tretiranja fungicidima,akaricidima,insekticidima i herbicidima?

Gde je zamena dotrajalih stubova,sečenje i iznošenje starih biljaka?

Gde je prolećno đubrenje organskim i NPK hranivima?

Gde je podsađivanje i vezivanje rodnih jedinki?

Gde je uklanjanje zaperaka, najmanje dva puta?

Gde su najmanje 4 tretiranja preparatima od trenutka kada su maline vezane do berbe?

Gde su dnevnice za okopavanje malina,ukoliko se korovi ne uklanjaju herbicidima(najmanje dva puta).

Gde je prihranjivanje biljaka azotom?

Da li ste ukalkulisali navodnjavanje zasada?

Da li ste obračunali troškove osiguranja malina,ukoliko ne postoji protivgradna mreža?

Itd…i td.

Gospodine Jevremoviću,voleo bih da mi objasnite na osnovu svega gore iznetog,kako je moguće da uz proizvodnju od 20 tona po hektaru (što je u proseku bila  proizvodnja na našem gazdinstvu,godinama unazad),troškovi za jedan kilogram malina budu svega 160 dinara?

Gospodine Jevremoviću, bacili ste me u dilemu.

Ne znam da li je u pitanju Vaše neznanje ili vas je neko na sve ovo primorao?

Šta god da je u pitanju, tražim od Vas da se javno izvinite široj javnosti, stručnoj javnosti, a posebno proizvođačima malina.

Ukoliko i dalje ostanete pri ovakvoj analizi troškova proizvodnje malina,najmanje  što možete je da podnesete ostavku na mesto direktora Instituta za voćarstvo u Čačku.

Proizvođač malina iz Ivanjice, Milovan Jakovljević

437795735_328366693231198_5430200556277533797_n Jakovljević: Otvoreno pismo direktoru Instituta za voćarstvo u Čačku

You may also like...

5 Responses

 1. Luka kaže:

  …berba malina proizvodjaca kosta minimalno od 120 do 140 dinara po kilogramu i za to nije potrebno nikakvo ‘akademsko’ znanje i to zna svaki proizvodjac malina, svaki bersc, a trebalo bi i direktor nekad eminentnog Instituta.
  Na ove troskove treba dodati sve troskove od radova bukvalno od kraja berbe do pocetka nove plus “hemija”, djubriva, navod java ja…
  …ili je rec o “politickon prostotuciji” ili o licnoj koristi.
  Steta se cini proizvodjacima, a najvise ugledu Instituta u cije ime govori sadas ji direktor!!!

 2. Šomi kaže:

  Tri hektara, tu je problem

 3. Slavko kaže:

  Vi gladni iz Ivanjice uvek vi pametujete nabrajaš sve postojeće i ne postojeće troškove.Sećaš li se kada ste hteli da blokirati sabor u Guči traktorima,jer nije vam odgovarala cena maline,pa kada su vam Gučani zapretili da će vam traktore polomiti bagerima junački ste odustali .vi ivanjča i ste dobijali svima sa vašim nezadovoljstvom,uostalom ako niste zadovoljni radite nešto drugo

  • Ivan kaže:

   Ti kad si tako pametan ti dosji kod mene u malinjak da radis dzabe posto vidim da nemas pojma. Ako je u redu da se radi dzabe ti dodji kod mene onako sto bi rekli na mobu. Mnogo vam je Guca napredna kad prodjes kroz nju kao pustos neka.

 4. Janko kaže:

  E neka si mu reko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *