Počeli radovi na izgradnji gasovoda Arilje-Ivanjica

Radovi na gasifikaciji Ivanjice počeli su juče u Priličkom polju. Čelične cevi srednjeg pritiska, profila 219 milimetara obložene plastikom, u narednih desetak dana biće postavljene na potezu od podnožja Gradine do mosta u Donjem Radaljevu, dužine oko 2 kilometra. Zatim se otvara nova trasa duga 4 kilometra, koja od pomenutog mosta vodi do priličke škole. Radove izvodi preduzeće „Konvar“ iz Beograda, a njihov investitor je JP „Srbijagas“.

IL-gasifikacija-4 Počeli radovi na izgradnji gasovoda Arilje-Ivanjica

  • IL-gasifikacija-dragisa-krivokuca Počeli radovi na izgradnji gasovoda Arilje-IvanjicaDinamika se prati, sve ide po planu mada imamo otežane uslove zbog vremenskih neprilika. Meštani uklanjaju svoje malinjake kroz koje prolazi projektovana trasa, a za nadoknadu štete su se dogovorili sa JP „Srbijagas“. Prepreka dakle nema, izlaze nam u susret maksimalno. Do sada je postavljeno oko 400 metara cevi“, rekao je za InfoLIGU Dragiša Krivokuća, odgovorni izvođač mašinskih radova.

Gasifikacija Ivanjice kreće iz Arilja, preciznije iz naselja Virovo, jedna stanica će biti u Prilikama, druga u krugu fabrike Javor, treća kod Proletera i četvrta u okviru ŠPIK-a, gde se gasovod i završava.

IL-gasifikacija-2 Počeli radovi na izgradnji gasovoda Arilje-Ivanjica

U drugoj fazi biće postavljene inastalacije niskog pritiska za individualne priključke domaćinstava. Instalacije srednjeg pritiska od Arilja do fabrike ŠPIK, prema planu trebale bi biti gotove tokom naredne godine.

Odluku o potrebi izgradnje gasovodnih objekata radi završetka započete gasifikacije i obezbeđenja snabdevanja prirodnim gasom opštine Ivanjica donela je Vlada Srbije.

Vrednost investicije od oko 880.000.000 dinara obuhvata povezivanje sa gasovodom u Arilju, nastavak primarne mreže gasovada i povezivanje sa već postavljenom mrežom u ivanjičkoj opštini.

IL-gasifikacija-1 Počeli radovi na izgradnji gasovoda Arilje-Ivanjica

Predlog da se čitav proces gasifikacije Ivanjice ubrza, potekao je sa radnog sastanka u kabinetu premijera Aleksandra Vučića, a na inicijativu predsednika opštine Ivanjica Zorana Lazovića, uz podršku savetnika za nemačke investicije u Srbiji Jorga Heskensa i vlasnika prduzeća Proleter Rajnera Baumbaha.

Izgradnja gasovoda je od velikog značaja za privredne subjekte, javne institucije i stanovništvo, a u znatnoj meri će uticati i na poboljšanje ekološke slike opštine.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *