Akademijom obeleženo 99 godina od pobede u Velikom ratu

U Plavoj sali Doma kulture u ponedeljak uveče je održana svečana akademija pod nazivom „99 godina od pobede u Velikom ratu“, koja je okupila veliki broj potomaka ratnika i gostiju iz ivanjičkog kraja i drugih gradova Srbije. Inicijatori ovog skupa bili su Nikola Milošević, predsednik Srpskih ratnih veterana Ivanjice i Miloš Ćirković, uz podršku zaposlenih u ovdašnjem kulturnom centru.

Gosti akademije bili su magistar političkih nauka Ljiljana Pavlović potomak ratnika iz Beograda, mladi pisac Milan Ružić iz Lučana i Rade Knežević predsednik Saveza potomaka ratnika Kosova i Metohije.

IL-Zeljko Akademijom obeleženo 99 godina od pobede u Velikom ratuPotomci su tokom trajanja akademije prisutnima kazivali istinite i neobjavljene priče o svojim precima, učesnicima Prvog svetskog rata. Među njima je bio i Željko Bojović iz Arilja, koji je prošle godine sa svojim prijateljima peške prešao Albaniju do Grčke, putem kojim su pre gotovo jedan vek koračali dedovi, pradedovi i čukundedovi velikog broja stanovnika naše zemlje. Sa tog putovanja prikazan je i dokumentarni film.

Željko je tokom jeseni ove godine u istom društvu pešačio iz podnožja planine Nidže sa grčke strane na vrh Kajmakčalana. Zatim su se preko strmina i gudura putem dugim 32 kilometra spustili do srpskog groblja u Skočiviru nadomak Bitolja u Makedoniji.

  • Sabrali smo se ovde večeras da se setimo slavnih predaka i čujemo istinite priče o njima, koje do sada niko nije čuo ni zapisao“, rekao je Miloš Ćirković, potomak i jedan od inicijatora održavanja akedimije.

Rade Knežević sa Kosmeta, govorio je o istraženim i neistraženim grobljima naših junaka, potvrdivši da je poslednji izveštaj o tome objavljen daleke 1931. godine.

IL-Hor Akademijom obeleženo 99 godina od pobede u Velikom ratu

Gosti skupa složili su se u oceni da kroz školovanje nismo učili istinitu sopstvenu istoriju, te da to trebaju ispraviti generacije koje dolaze.

Na kraju akademije koja je trajala tačno 99 minuta, prisutni su za pokoj duša svojih predaka popili po gutljaj albanskog konjaka, u čast Esad paše Toptanija, koji je našim borcima omogućio prelaz preko Albanije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *