Poribljeno područje Parka prirode „Golija“

U Parku  prirode „Golija“, kojim gazduje  JP “Srbijašume”, završeno je redovno godišnje poribljavanje. U ribolovne reke ove veličanstvene planine pušteno je 26.000 jedinki mlađi autohtone potočne pastrmke.

Investicija je vredna 1.222.000 dinara, a posao je bio poveren mrestilištu „Braduljica“ d.o.o. iz Ivanjice. Na poribljavanju je angažovano desetak radnika JP “Srbijašume”, pored Uprave Parka prirode Golija bili su zaposleni iz ŠG “Golija” Ivanjica, ŠG “Stolovi” Kraljevo i ŠG “Šumarstvo” Raška, uz prisustvo Dragana Nićiforovića, Republičkog inspektora za ribarstvo.

IL-poribljavanje-2 Poribljeno područje Parka prirode „Golija“

Poribljavanje se obavlja na osnovu Programa upravljanja ribarskim područjem Parka prirode Golija za 2017. godinu, a glavna lokacija poribljavanja je bila reka Studenica, koja prolazi pored dva srednjovekovna manastira, istoimene Studenice i Pridvorice.

Uprava Parka prirode Golija planira u konsultaciji sa Biološkim fakultetom iz Kragujevca, koji rade planove poribljavanja, nastaviti poribljavanje i narednih godina.

Iz svake reke na području Parka prirode „Golija“ možete se napiti vode. Zbog izuzetne čistoće, sve ove vode bogate su potočnom pastrmkom. Potočna pastrmka je autohtona vrsta golijskih reka i potoka. Zbog toga se o njoj vodi posebna briga i zahvaljujući ovakvim akcijama pastrmski riblji fond se obnavlja. Ovo je lep primer kako čovek može da se oduži prirodi.

IL-poribljavanje-3 Poribljeno područje Parka prirode „Golija“

Golija, upravo zbog netaknute prirode i brojnih lepota, poslednjih godina privlači sve više turista a zbog svoje atraktivnosti u rekreativnom ribolovu, pecanju na veštačke mušice, što je i jedini dozvoljen način hvatanja pastrmke, sve više dovodi u iskušenje domaće ribolovce da dođu u posetu ribolovnim vodama Golije i da se upoznaju sa blagodetima tog načina pecanja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *