Veliki jubilej “pionira“ ivanjičke košarke

Malo je takvih sportskih entuzijasta kakav je Sreten Stanković osnivač, igrač i trener KK ‘’Javor’’. Kao i svi dečaci u Ivanjici počeo je da igra fudbal a posle svetskog prvenstva u košarci u Ljubljani naprasno se zaljubio u košarku.

  • GRB-kk-javor Veliki jubilej ''pionira'' ivanjičke košarkeU transu zbog velikog uspeha Jugoslavije počeo sam sa drugovim da svakodnevno igram košarku. Tada sam došao na ideju da sa prijateljima, zaljubljenicima u košarku, osnujemo klub. Planirano i ostvareno. Osnivačku skupštinu održali smo 6. februara 1978. godine i tada je nastao KK ‘’Javor’’. – kaže Sreten.

U to vreme u Ivanjici je postojao samo jedan otvoreni teren u velikom parku  ali su Ivanjičani uspeli da uđu u zvanično takmičenje.

Prvu utakmicu odigrali su pred svojim navijačima protiv ekipe Osečine. Taj meč posmatrao je veliki broj gledalaca što je bio podstrek za dalji rad klouba. Upravo nosilac  svih aktivnsti u klubu bio je Sreten Stanković. Bio je aktivan igrač i trener ali po potrebi i sekretar kluba, pa ekonom, jednostavno Sreten  je bio sve u klubu.

IL-sreja-30-godina-javora Veliki jubilej ''pionira'' ivanjičke košarke IL-sreja-30-godina-javora2 Veliki jubilej ''pionira'' ivanjičke košarke

Godine su prolazile a KK ‘’Javor’’ beležio je uspehe i padove. Igrali su Ivanjičani  tadašnju Prvu B ligu ali su neku godinu kasnije pali u najniži rang. Stankovića bi uvek zvali da vadi kestenje iz vatre.

  • IL-Sreten-Stankovic Veliki jubilej ''pionira'' ivanjičke košarkeKada je došlo do mog rastanka sa klubom osnovao sam ženski košarkaški klub. Bio je to pravi pogodak za razvoj ženskog sporta u našem gradu. Upravo iz našeg kluba veliki broj talentovanih devojaka nastavilo je karijere u renomiranim klubovima-priča sa ponosom Stanković.

IL-Finalisti-Uskrsnjeg-Turnira-ZKK-Ivanjica-i-ZKK-Pozega Veliki jubilej ''pionira'' ivanjičke košarke

Danas, posle 40 godina rada u košarci, Sreten Stanković  se isto kao i tada našao  na novom početku. Naime, odlukom nekih ljudi pre desetak godina umesto imena ‘’Javor’’ klub je dobio ime ‘’Ivanjica’’ a Stanković samoinicijativno oformio klub sa imenom ‘’Javor’’.

IL-sreja-laki-andjinac Veliki jubilej ''pionira'' ivanjičke košarke

  • Za sada okuljamo samo mlađe selekcije ali najbitnije je to što smo svakoga dana sve brojniji i neće proći puno vremena kada će se Javor vratiti na stare staze. – zaključuje svoju priču pionir ivanjičke košarke, Sreten Stanković.

You may also like...

1 Response

  1. Milica stankovic kaže:

    Svaka vast

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *