Od Ivanjice do svetske slave

Minule 2022.  godine obeleženo je 110 godina organizovanog sporta u Ivanjici. Te godine osnovano je  Đačko sportsko društvo koje je u svom sastavu imalo fudbalsku i gimnastičku sekciju. Godine su prolazile i Ivanjica je dobijala  sve više sportskih kolektiva. Brojni su sportisti koji su svojim rezultatima proneli slavu Ivanjice ali i Srbije. San svakog od njih bio je da obuče dres sa državnim grbom i nastupi na najvećim sportskim smotrama. Ipak dva  imena dostigla su najviše domete kada je sport u pitanju. Reč je o legendarnom fudbaleru Petru Krivokući i atletičarki, Ani Subotić.

Još kao golobradi dečak Krivokuća je iskazivao veliki talenat za fudbal. U detinjstvu lopta mu je bila najomiljenija igračka pa je Petar po ceo dan provodio na fudbalskom igralištu. Sa samo petnaest godina zaigrao je za prvi tim Javora. Brzo se pročula vest da u Javoru ima ’’čudo od fudbalskog talenta’’ pa je Petar ubrzo postao član Slobode iz Užica. Dalje sledi blistava karijera u Crvenoj Zvezdi i reprezentaciji Jugoslavije. Za mnoge to bi bio vrhunac karijere ali je Petar težio nečemu još vrednijem. Vrhunac karije svakako je nastup za tim Sveta u utakmici protiv Brazila na oproštaju slavnog  Pelea od fudbala. Naći se među najboljim fudbalerima sveta san je svakog igrača a taj san ostvario je Ivanjičanin, Petar Krivokuća. Nastup u ekipi sveta ostao je nedostižan čak i za mnoge poznate, svetske fudbalske zvezde.

Petar je već godinama fudbalski penzioner. Živi u rodnoj Ivanjici koja je imala čast da iznedri fudbalsku legendu i jenog od najboljih bekova sveta.

IL-Petar-Krivokuca- Od Ivanjice do svetske slave

Još jedan sportista zaslužuje da bude zlatnim slovima upisan u anale ivanjičkog sporta. Reč je o atletičarki Ani Subotić koja je kao član AK ’’Javor’’ nastupala na Olimpijskim igrama u Londonu. Dileme nema da su Olimpijske igre najznačajniji sportski događaj u svetu i da je vraški teško izboriti vizu za ovo prestižno takmičenje. Ana je u Roterdamu uspela da ispuni olimpijsku normu i vizira pasoš za London. Iz malog mesta i malog kluba stići na Olimpijadu podvig je za divljenje.

IL-ana-subotic-2018 Od Ivanjice do svetske slave

Petar u timu sveta, Ana na Olimpijadi, svakako su na  ponos ivanjičkom sportu.

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *