Od Evrope priznanje, od Kulture ponovo – ŠIPAK!

Iako je po drugi put ivanjički praznik kulture, humora i stila, “Nušičijada” dobio obeležje “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE) i svrstan među najbolje festivale zemlje i Evrope, podrška Ministarstva kulture i informisanja za ovaj festival ponovo je izostala.

Nušićevci se već pitaju da li je uspeh na međunarodnom planu garanciјa зa izostanak podrške sa nacionalnog nivoa, ili se nacionalne institucije posebno staraju o opstanku Nušića i nušićevskog pa gledaju da Ivanjicu ipak ostave na kraju sveta.

Na konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva Ministarstva kulture I informisanja javili su se, kao i prethodnih godina, i opština Ivanjica i UG KudeS, za dve različite oblasti-pozorištei muziku. Ni jedana od navedenih aplikacija nije prepoznata od strane komisije, a stim u vezi ni novčano podržana u godini jubileja- pola veka od začetka Nušićijade.

  • Posle ovolikih godina izostanka pokroviteljstva institucije koja se stara o kulturi naše zemlje u svakom njenom kutku, a uz uvid u rang liste i ove i prethodnih godina, jedino nam ostaje da zaključimo da ministarstvo brine da se mi u našoj varoši ne opustimo previše usled lagodne organizacije praćenje finansijskom podrškom. Uz ove mere, već dovoljno poznati i voljeni Nušić nam je sve bliži i življi, a naš festival samim tim autentičniji. Kad bolje razmislim, možda bi trebalo da im pošaljemo zahvalnicu umesto zahteva za uvid u rezultate i obrazloženje odluke, kaže Vera Jovanović, koordinatorka festivala Nušićijada.

Podsećamo i da je festival Nušićijada jedan od retkih festivala na našim prostorima kako po svojoj formi, tako i konceptu koji na jedinstvena način uspeva da poveže tradicionalno i moderno, uveže javne institucije, civilno društvo I privatni sektor koji donira festival, i svaki segment svog programa oplemeni humorom, smehom, zabavom, nušićevskim duhom.

Pored uključivanja brojnih institucija i pojedinaca, kontinuirane izgradnje kapaciteta i osnaživanja tima koji radi na festivalu, ono što čini presudnu razliku jeste njena jedinstvenost,kvalitet turističke ponude koji nudi, kao i kulturni obrazac koji Nušićijada od početka postavlja i nadgrađuje. Ovaj obrazac utemeljen je u istraživanju istorijata starog festivala, prilika u modernom dobu, potreba, mogućnosti i potencijala, vođen je težnjom ka kvalitetu i inventivnošću, ali i senzibilitetom stare čaršije koju Nušićijada oživljava ne samo izgledom čaršije i kostimiranim građanima, većinsistiranjem na lepim manirima, starogradskom muzikom u varoškim kafanama i trodnevnim režimom života koji diktira sam Branislav Nušić.

Nušićijada za Ivanjicu i Ivanjičane predstavlja mnogo više od festivala. Njeni organizatori doživeli su je kao okidač za mnogobrojne aktivnosti u toku čitave godine i kroz rad sa mladima, kako kroz edukaciju tako i kroz male lokalne akcije, rade na jačanju građanske svesti i ljudskog kapitala. Vrednosti i duh Nušićijade ovako žive u toku cele godine i podsećaju da kvalitet naših života zavisi prvenstveno od nas samih.

Za sedam godina festival je u Ivanjicu privukao preko 250.000 posetilaca, koji su imali priliku da uživaju u 52 pozoriše predstave, 7 kabarea, 40 koncerata, 26 izložbi, 18 tribina i preko 30 edukativnih sadržaja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *