Golijska LEDENA – biser među izvorskim vodama

Nakon nekoliko godina zastoja, prirodna izvorska voda ”Golijska LEDENA” poslednjih meseci polako ali sigurno osvaja tržište Srbije. U veoma teškim i ni malo jednostavnim i veoma neravnopravnim uslovima, ova voda konačno postaje ozbiljan takmac drugim vodama, koje odavno možemo naći u maloprodaji.

IL-ledena-punionica Golijska LEDENA – biser među izvorskim vodama

Iako je punionica ”Ledene” otvorena 2009. godine, tržišna utakmica nije mogla započeti zbog izrazitog monopola u trgovini vodom, ali i određenih političkih barijera u to vreme. Stiče se utisak da je situacija danas dosta bolja, te da i manje kompanije mogu potražiti svoje mesto pod suncem.

U okviru porodične firme ”TTS promet” iz Ivanjice, rodila se ideja o mogućnosti eksploatacije vode sa jednog izvora u zaseoku Rzinje u Osonici, za koju se i pre svih ispitivanja prilično čvrsto pretpostavljalo da je odličnog kvaliteta.

 • ”Elaborat za dobijanje koncesije za eksploataciju, radio je Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda. Taj posao trajao je tri godine, a između ostalog podrazumevao je uzorkovanje vode na samom izvoru po tri puta tokom sva četiri godišnja doba. Kada smo shvatili da imamo izvrsnu vodu, započeli su radovi na izgradnji samog cevovoda od izvora do buduće punionice, dug 5.200 meatara”, kaže za InfoLIGU vlasnik „Golijske LEDENE” Drago Bukumirović.

IL-Ledena-kvalitet1 Golijska LEDENA – biser među izvorskim vodama

Da bi cevovod bio položen u zemlju na planiranoj trasi, bilo je neophodno uraditi oko 30 kilometara pristupnih puteva, a on sam savlađuje visinsku razliku od 600 metara. Čitavo eksploataciono polje i put cevovoda su pod strogom sanitarnom zaštitom kod resornog ministarstva za pitanje voda.  

Prirodna izvorska, meka i osvežavajuća voda “Golijska LEDENA”, potpuno izbalansiranog hemijskog sastava, dolazi sa izvora “Vučje” u Osonici, sa slivnog područja Parka prirode i Rezervata biosfere Golija, na nadmorskoj visini od 1100 metara. Ova kristalno čista voda sa veoma niskim sadržajem natrijuma, sa 130 metara dubine i temperaturom od 7 stepeni tokom čitave godine, spada u grupu takozvanih lakih voda, koje se brzo i lako apsorbuju iz digestivnog trakta i ne opterećuju organizam viškom mineralnih soli. Isto tako, lako se i brzo izlučuje iz organizma, deluje diuretički pospešujući rad bubrega, i kao takva se preporučuje deci i odraslima u neograničenim količinama.

IL-flasa-2 Golijska LEDENA – biser među izvorskim vodama

Kao lagana i meka voda, izuzetno je pogodna za pripremanje hrane i sokova, kako za zdrave tako i za bolesne osobe, posebno one sa hipertenzijom i drugim oboljenjima kardiovaskularnog sistema.

Preporučuje se neograničeno kao voda za piće svim uzrasnim grupama (deca, odrasli, lica trećeg doba), u različitim fiziološkim stanjima (trudnoća, dojenje). Izuzetno se preporučuje za hidraciju sportista i rekreativaca, kao i gojaznih osoba sa redukcionim dijetama i u ishrani vegetarijanaca i makrobiotičara.

 • „Veoma je važno da se pije voda sa niskim sadržajem natrijuma, jer većina ljudi ovaj hemijski element, odnosno so, previše unosi kroz obrađenu hranu. To nije dobro iz zdravstvenih razloga. U našoj „Ledenoj“, slična je situacija i sa drugim mineralima koji su veoma dobro izbalansirani, pa se može konzumirati u neograničenim količinama svakoga dana. Ona je i alkalna voda jer ima PH viši od 7, pa je dobar lek protiv starenja. A sve to zahvaljujući specifičnom geološkom poreklu vode odnosno izvora. Zbog toga se naša voda ne obrađuje, već samo flašira u zapreminama od 0,5l, 1,5l i 6 litara“, kaže Drago Bukumirović, vlasnik kompanije TTS Promet, u okviru koje se nalazi i punionica vode u mestu Straža u Osonici.

Kompletan proizvodni proces, odnosno samo punjenje vode, je pod neprestanom kontrolom i već je ostvario sertifikat HACCP i standarde ISO 9000 i ISO 9001/2000. Ovaj proizvod je takođe označen žigom proizvoda zdrave hrane “Zelena jabuka”.

Kompanija u čijem sastavu posluje, u perspektvi očekuje da od nje stvori prepoznatljiv brend. “LEDENA” je u pogledu kvaliteta i svojih vrhunskih osobina uporediva, ili čak bolja od najpoznatijih svetskih brendova ( Volvic, Fiji water, Evian, San Pelegrino).

IL-golijska-specifikacija Golijska LEDENA – biser među izvorskim vodama

 • “Ledenu trenutno distribuiramo u Kragujevac, Jagodinu i Beograd (Smederevski put 29ž), gde imamo centralni magacin i jedan objekat maloprodaje, odakle vršimo distribuciju vode po porudžbinama do krajnjih kupaca odnosno potrošača”, kaže Bukumirović.

Trenutni mesečni kapacitet kojima punionica raspolaže je 3 miliona litara, dok snaga samog izvora može da obezbedi oko 22 miliona litara vode.

U porodičnoj firmi koja uspešno posluje 30 godina u nekoliko poslovnih sfera, stalno je zaposleno između 25-30 radnika, dok se dodatni sezonski radnici angažuju po potrebi.

You may also like...

5 Responses

 1. Mila M. kaže:

  Ja sam je probala i delovala mi je kao lek. Predivna, blaga, diuretik, odlična cena. Sve preporuke!

 2. Грујица kaže:

  Одлична цена и врло је лагана-први пут је користим вероватно није последњи. Срећно

 3. Ivan kaže:

  Savrsenstvo i leprsavost prirode u vodi Ledena Golijska…Hvala vam…Pozdrav iz Kragujevca.

 4. Branka kaže:

  Slučajno probali vodu u moru raznih voda. Čitajući shvatili da je blago bazna i da ne sadrži fluor, počeli svakodnevno da je koristimo.
  KomplimentI !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *