Uspešno realizovan „Startap vikend“ na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku 20. i 21. aprila je održan prvi „Startap Vikend“ u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i partnerskih organizacija Inicijative „Digitalna Srbija“, Garaže by Tenderly, PwC, ICT HUB-a i USAID-a i Naučno tehnološkog parka Čačak. Bilo je više od 30 prijavljenih učesnika, koji su podeljeni u sedam timova. Oni su imali priliku da tokom dva dana intenzivnog rada razvijaju svoje ideje i ujedno prisustvuju predavanjima i radionicama koje su kreirale partnerske organizacije.

il-ftn Uspešno realizovan „Startap vikend“ na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku
Prvog dana, nakon registracije i upoznavanja učesnika sa organizatorima, predstavljen je koncept „Startap Vikenda“, kao i agenda koja je očekivala učesnike. Uvodnu reč je imala —-, koordinatoka Inovacionog inkubatora Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, koja je pozdravila sve prijavljene i predstavila osnovnu terminolgogiju startap preduzetništva. Otvaranju manifestacije su prisustvovali i inovatori iz Holandije, koji su, uz saradnju sa Naučno tehnološkim parkom Čačak, započeli razvoj svog inovativnog proizvoda. Nakon toga, timovi su imali priliku da čuju razvojni put uspešnih startap kompanija. Milan Đekić, ispred startapa „Sezonal“ je pričao o načinu na koji je njegov tim došao do ideje, a ispred startapa „Benefiti“, Vladimir Jelić je učesnike dodatno motivisao svojim razvojnim putem. Prvi dan je protekao i u predavanjima i radionicama, pa su timovi slušali i izlaganja i na temu „Kanvas biznis model i proces validacije ideje“. Takođe, prvog dana timovi su započeli i razvoj svojih ideja uz mentorsku podršku.

il-ftn1 Uspešno realizovan „Startap vikend“ na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku
Koncept drugog dana bio je sličan. Učesnici su mogli da čuju predavanje na temu „Upoznavanje koncepta MVP-a“, a prezentovani su im i načini kreiranja finalne prezentacije, popularno nazvani pitch. Timovi su imali mentorske sesije i razvijali svoje ideje. Radionice i predavanja su izazvali veliko interesovanje učesnika i bili su vrlo interaktivni, što je rezultiralo dobrom pripremom za finalno predstavljanje ideja pred stručnom komisijom. Svih sedam timova je imalo po pet minuta za prezentovanje svojih ideja i pet minuta za pitanja komisije, koja je bila u sastavu predstavnika inovacione zajednice, akademske zajednice i lokalne privrede. Članovi komisije bili su: prof. dr Snežana Tanasković, predsednica komisije, Vesna Baur, inovatorka i predstavnica lokalne privrede, zatim inovacioni akteri – Nemanja Jovičić, koordinator Inovacionog inkubatora Univerziteta u Kragujevcu i Mirko Pešić, v.d. direktora NTP Čačak i predstavnik akademske zajednice, prof. dr Vladimir Mladenović. Timovi su predstavili svoje ideje, a dok je komisija odlučivala o tri najbolje, Valentina Gvozednović, ispred NTP-a Čačak je prezentovala načine podrške koju NTP nudi startapima, a Milica Đoković je napomenula da će nakon završenog „Startap Vikenda“  učesnici svoje ideje moći da razvijaju uz podršku Inovacionog inkubatora Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

il-ftn2 Uspešno realizovan „Startap vikend“ na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku
Prvoplasirana ekipa “Stop smoking for good” (SS4G), popularno nazvana „Noblice“, je odnela pobedu sa svojom aplikacijom za odvikavanje od pušenja. Drugo mesto je osvojio tim „Sirijus“ sa svojom platformom za upoznavanje starijih lica, a treća je ekipa „Aj Ti 3“ sa svojom startapom idejom Employee vacation management.
Nakon proglašenja pobednika, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku prof. dr Danijela Milošević je uručila nagrade za prva tri tima. Ovo je bila jedinstvena prilika za mlade da steknu dodatna znanja i veštine iz oblasti startap preduzetništva i da se upoznaju sa inovacionom zajednicom Srbije.

il-ftn3 Uspešno realizovan „Startap vikend“ na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *