Za budućnost sabora – Potpisan protokol o saradnji Lučana i Čajetine

Čajetina/Lučani-  Direktor Kulturnog centra opštine Lučani Guča, Zoran D. Pantelić i direktorka Kulturnog centra „Zlatibor“ Čajetina, Danica Jevtić Šišović a u prisustvu predsednika opštine Lučani, Milivoja Dolovića i predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, potpisali su protokol o saradnji. Zajednički cilj potpisnika ovog protokola je očuvanje narodne tradicije, jačanje saradnje na svim nivoima a pre sveg želja da se vrati stari sjaj tradicionalnoj manifestaciji, Dragačevskom saboru trubača.

IL-Sabor-trubaca-Guca Za budućnost sabora - Potpisan protokol o saradnji Lučana i Čajetine

Osim promocije samog Sabora i očuvanja narodne tradicije, cilj je i da se podrže mladi trubači, preko kojih će se sačuvati ljubav prema trubi, jer zlatiborski kraj je poznat po velikim trubačkim imenima, majstorima trube poput Milivoja Stanimirovića, Boška Ostojića, Milovana Babića, Tatomira Nikolića, Svetozara Lazovića Gonga, Milovana Miće Petrovića, Radojka Vitezović… Potom i po njihovim naslednicima, nove generacije s majstorskim pismom: Dejana Petrovića, Veljka Ostojića, Dejana Lazarevića…

IL-trubac-guca- Za budućnost sabora - Potpisan protokol o saradnji Lučana i Čajetine

Značaj potpisivanja ovog protokola leži i u činjenici da se predtakmičenje trubačkih orkestara na Zlatiboru, pod nazivom „Zlatibore, moj zeleni bore“, održava već decenijama. Zlatiborskim brdima trube odjekuju već pedeset godina a prošle godine ova najposećenija planina i turistički centar Srbije, obeležila je ovaj značajan jubilej.
Da bi truba živela a trubači i dalje stremili slavi učešćem na Dragačevskom saboru trubača, predstavnici opština i kulturnih centara su stavili pečat na ovaj dogovor što će, nadamo se, rezultirati dolaskom još većeg broja ljubitelja trube u prestonicu trubačkog saborovanja – Guču.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *