Obeležena slava manastira u Kovilju

Povodom slave manastira u Kovilju, juče 26.jula posle svečane liturgije i bogosluženja, uz blagoslov monaštva i sveštenstva, održan je kulturno-umetnički program ispred manastira, u organizaciji Doma kulture Ivanjica i Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah Ivanjica“ pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica. U programu su učestvovale izvorne pevačke grupe, zdravičari i instrumentalisti. Tradicionalni sabor okupio je meštane, goste iz svih krajeva Srbije, koji podržavaju ovakve manifestacije i daju svoj doprinos očuvanju tradicije, kulturološkog identiteta i izvornog narodnog stvaralaštva.

ART_5514-1024x678 Obeležena slava manastira u Kovilju
Pesmama o Kovilju, Goliji i Javoru predstavile su se izvorne pevačke grupe ivanjičkog kraja.  Smatra se da je manastir Svetog Arhangela Gavrila nastao s kraja 12. i početkom 13. veka, sudeći po ostacima živopisa i predanja. Manastir Kovilje pripada eparhiji Žičkoj srpske pravoslavne crkve. Danas je uređen kao ženski opštežiteljni manastir a igumanija je mati Agripina.

ART_5508-678x1024 Obeležena slava manastira u Kovilju
Tokom svoje burne istorije, manastir Kovilje je zauzimao važno mesto u duhovnom, nacionalnom i političkom životu pravoslavnog naroda Starog Vlaha i bio je mesto gde je osnovana jedna od najstarijih škola u Srbiji. Danas manastir Kovilje predstavlja značajni duhovni, kulturni i liturgijski centar koji izaziva divljenje.

ART_5527-1024x678 Obeležena slava manastira u Kovilju

Svi koji se upute u manastir Kovilje uveriće se da vredne monahinje služe svakodnevne liturgije,predano rade na uređenju dvorišta oko konaka, dočekuju vernike, putnike namernike i sa puno topline im pričaju o bogatoj istoriji ovog verskog zdanja.

BONUS VIDEO

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *