Sećanje na Ivanjičanku i sportsku heroinu Jugoslavije

Ivanjica – Ove godine navršava se 90 godina od rođenja sigurno najbolje sportistkinje nekadašnje zajedničke države Cmiljke-Cice Kalušević. Rođena u Ivanjici od malena je bila zaljubljena u sport. Predviđanja da će Cica postati vrhunski sportista govore njeni uspesi. Bila je pravi fenomen, kao član AK BSK bacala je kuglu i kladivo ali najveće rezultate postigla je u bacanju koplja. Prelaskom u Crvenu Zvezdu nastavlja sa rekordima. Postaje petostruki prvak države sa rekordom u bacanju koplja od 48,81 metara. Za atletsku reprezentaciju Jugoslavije nastupala je 44 puta.

CICA-5-649x1024 Sećanje na Ivanjičanku i sportsku heroinu Jugoslavije

Uporedo sa atletikom bavila se i košarkom. Onako visoka i vitka brzo je izborila mesto prvog centra u Crvenoj Zvezdi. Punu deceniju Cica je bila kapiten crveno-belih i sa njima osvojila dve titule. Sjajne igre dovele su je do dresa reprezentacije sa kojom je učestvovala na dva svetska i šest evropskih šampionata. Godine 1969 na svetkom prvenstvu u Peruu bila je drugi strelac sa 74 koša a na pevenstvu Evrope 1960 godine u Bugarskoj sa 100 koševa ponela je titulu najboljeg strelca. Jedan deo svoje košarkaške karijere provela je u Francuskoj i Italiji.

1964-SP-1 Sećanje na Ivanjičanku i sportsku heroinu Jugoslavije

Tako je Cica Kalušević sa pravom ponela titulu sportske heroine Jugoslavije. Cicinim uspesima posebno su se radovali njeni Ivanjičani. Sa ponosom su se dičili svojom zemljakinjom i takav odnos prema imenu Cmiljke Kalušević imaju i danas. U znak zahvalnosti za sve što je Cica uradila u Ivanjici je jedna ulica ponela njeno ime. Posebno je ostala u sećanju brojnim učenicama iz Ivanjice koji su medicinsku školu učili u Beogradu. Cica im je bila druga majka i svesrdno ih pomagala i hrabrila da sa uspehom završe školovanje. Za njenog života Cica je sa oduševljenjem primila vest da je izabrana za doživotnog  počasnog predsednika AK Javor. Zato se sa pravom očekuje da AK Javor i ŽKK Javor na dostojanstven način obeleže ovu godišnjicu.

Autor teksta: Raško Nešovanović

foto: kosmagazin

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *