Ivanjica: Pehari za najbolje izvorno pevanje u rukama ženske grupe iz Ivanjice i muške iz Lunovog sela (VIDEO)

Festival izvorne srpske pesme u Prilikama, 19. po redu,  okupio je 61 pevačku grupu iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hercegovine i Krajine, da pokažu kako se čuva tradicija, izvorno narodno stvaralaštvo i kulturološki identitet Srbije.

Za titulu najboljih takmičilo se 18 ženskih i 43 muške grupe. Nastup grupa pratio je i ocenjivao žiri od tri člana sastavljen od  profesora na Katedri za etnomuzikologiju FMU u Beogradu: dr Sanja Radinović, master Ana Petrovići master Borisav Miljković. Članovi žirija u školi u Prilikama  održali su i predavanje učesnicima manifestacije, na temu, „Značaj negovanja tradicionalnog muzičkog nasleđa u našem vremenu“.

Po oceni stručnog žirija, prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojila je grupa „Bele rade“ iz Ivanjice sa pesmom „Bela ruža“, a u muškoj „Lunovačka moba“ iz Lunovog sela  sa pesmom „Druže, tvoja kuća gori  “. Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji pripalo je grupi „Srpska šajkača “ iz Puhova, dok u muškoj konkurenciji drugo mesto pripada  pevačkoj grupi KUD-a „Abrašević“ iz Kraljeva. Pehar za treće mesto u ženskoj konkurenciji pripada „Brezi“ iz Ivanjice a u muškoj „Klekovičkom žuboru“ iz Ivanjice.

U kategoriji pevanja iz svog kraja pehar pripada ženskoj grupi „Banija“ iz Beograda i  muškoj grupi „Piva“ iz Plužina.

Najbolji ženski solista je Milja Dramićanin iz grupe „Biseri Moravice“ iz Ivanjice a muški, Milivoje Milijanović iz grupe „Sretenjske zore“ iz Ranilovića kod Aranđelovca.

Po oceni vođa grupa, najbolja ženska grupa je „Biseri Moravice“ iz Ivanjice a muška „Ribnica“ iz Kraljeva.

Najstariji učesnik festivala je Kosa Nikolić koja ima 86 godina iz grupe „Jakljanke“  a najmlađa je Tamara Ćuk sa 12 godina iz KUD-a „LJubinje“ iz Republike Srpske.  Specijalne diplome za izvornost pripale su ženskim grupama Udruženja građana „Sana“ iz Stare Pazove i „Brvenica“ iz Raške, i muškoj  grupi „Omorika“ iz ivanjice. Diploma za scenski nastup i najperspektivniju žensku grupu pripala je KUD-u „LJubinje“ iz Republike Srpske i za scenski nastup muškoj grupi „Đurđevi stupovi“ iz Berana.

IL-prilike- Ivanjica: Pehari za najbolje izvorno pevanje u rukama ženske grupe iz Ivanjice i muške iz Lunovog sela (VIDEO)

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca. Zajednički ručak za učesnike festivala obavljen je uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu, jer se festival održava u dane posta povodom hrišćanskog praznika, Preobraženja Gospodnjeg.

U 15 časova počeo je takmičarski deo festivala, nastupom folklora KUD-a „Moravica“ i pesmom dobrodošlice KUD-a „Prilički Kiseljak“ a festival je u ime lokalne samouprave, zvanično otvorio predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović. U revijalnom delu publika je uživala uz estradnu zvezdu narodne muzike Snežanu Babić-Sneki uz pratnju orkestra Vidana Peruničića-Vike i trubački orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja.

Organizatori manifestacije su : MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica, Turistička organizacija Ivanjica i Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica. Generalni pokrovitelji: opština Ivanjica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. U revijalnom delu programa učestvovala je estradna umetnica Snežana Babić-Sneki.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *