Pola milijarde dinara za lokalne samouprave – Ivanjica spremila projekte

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave opredelilo je skoro pola milijarde dinara za lokalne samouprave.

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, bio je na sastanku sa ministarkom Marijom Obradović gde je bilo reči o javnim pozivima koje će ministarstvo ove godine raspisati i obavezi lokalnih samouprava da imaju spremne projekte  od vitalnog značaja za razvoj gradova i opština.

-Ministarstvo je pokazalo dobru volju da opredeli sredstva za projektno finansiranje i  manjim opštinama  u Srbiji koje imaju adekvatne projekte. Kao odgovorna vlast, već smo spremili dva kapitalna projekta sa kojima ćemo konkurisati u nadi da će ministarstvo prepoznati njihov značaj.-rekao je Mitrović, zadovoljan ishodom ovog sastanka.

Naime, MDULS je raspisalo dva Javna poziva – jedan za podnošenje zahteva jedinica lokalne samouprave za raspodelu sredstava iz Budžetskog fonda i drugi za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinu, odnosno gradsku upravu za 2020. godinu. Fond za podršku lokalnim samouprava iznosi 450,8 miliona dinara, dok ove godine u sklopu godišnjih nagrada Ministarstvo dodeljuje ukupno 9,2 miliona dinara.

IL-Mitrovic-u-Ministarstvu Pola milijarde dinara za lokalne samouprave - Ivanjica spremila projekte

Ministarka Marija Obradović rekla je da se gradovima i opštinama želi pomoći da realizuju ključne projekte za lokalni razvoj, poput uvođenja eUprave i savremenih tehnologija, bolje brige o licima sa posebnim potrebama, organizacije kulturnih, sportskih i drugih manifestacija.

-Sve ovo može da popravi život u jednom gradu. Od infrastrukturnih projekata do podrške nekim kulturnim i muzičkim dešavanjima. Najrazličitiji su zahtevi lokalnih samouprava.- kaže Obradović za Tanjug.

Navela je da je lokalnim samoupravama sada posebno teško da opredele novac za ono što je neophodno u vreme epidemije kovida-19, te se pokušava, kaže, da se pronađe balans i da se pomogne.

Javni poziv za najbolji grad ili opštinu, odnosno lokalnu samoupravu u Srbiji u 2020. godini raspisan je kao vid finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou.

Nagrada se dodeljuje za četiri oblasti: efikasnost i odgovornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava i ravnopravnost i anti-diskriminacija.

Za taj projekat opredeljeno je 9,2 miliona dinara, odnosno po 2,3 miliona pobednicima u svakoj od četiri oblasti

-Važno je da se insistira na ova četiri principa, da su oni pojavljuju u rukovođenju gradova i opština. istakla je ministarka.

Rok za prijavljivanje je dvadeset dana od dana raspisivanja javnih poziva i neophodno je da lokalne samouprave imaju potpuno pripremljenu projektnu dokumentaciju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *