Objavljeni pravilnici za subvencije u poljoprivredi

Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora, koji je budio najviše interesovanja poljoprivrednih proizvođača, zvanično je objavljen. Njime su propsani uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu novog traktora, obrasci zahteva kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku.

Podsticaj se ostvaruje na osnovu prihvatljivih troškova investicije za nabavku novog traktora snage motora do 100 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u voćarstvu, vinogradarstvu I povrtarstvu i koji je proizveden najkasnije pre tri godine.

Podsticaj mogu ostvariti lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i čija su gazdinstva u aktivnom statusu i to: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, privredno društvo, zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Važan uslov za ovu subvenciju je da poljoprivredni proizvođač mora imati minimalno 0,5 hektara pod jagodastim voćem, odnosno jedan hektar pod jabučastim, koštičavim ili jezgrastim voćem, odnosno povrćem.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem zahteva za odobravanje prava na podsticaje u roku određenom Javnim pozivom koji će biti raspisan u narednih nekoliko dana. Proces podnošenja zahteva započinje nakon objavljivanja Javnog poziva, u kome će biti navedeni svi relevantni detalji.

Prema Pravilniku, za nabavku novog traktora potrebno je dostaviti predračun, ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva, izjavu proizvođača, odnosno ovlašćenog predstavnika proizvođača da je predmetni traktor namenjen, odnosno može da se koristi za izvođenje poljoprivrednih radova u voćarstvu, vinogradarstvu, odnosno povrtarstvu, kao i obrazac izjave dobavljača da može izvršiti isporuku predmeta investicije iz predračuna u roku od 150 dana od dana izdavanja predračuna, kao i da nema svojstvo povezanog lica sa podnosiocem zahteva.
Ukoliko, nakon administrativne provere Uprava donese rešenje o odobravanju prava na podsticaj, podnosiocu se pored određenog maksimalnog iznosa podsticaja koji može ostvariti, utvrđuje i rok koji ne može biti duži od 90 dana od prijema rešenja, da u potpunosti realizuje investiciju iz predračuna i podnese zahtev za isplatu podsticaja.

U skladu sa uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2017. godini, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 % od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Najviši ukupni iznos podsticaja za traktor koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.800.000 dinara.

U nastavku možete preuzeti pravilnike koje je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine do sada objavilo, a koji sadrže i obrasce zahteva za subvencije.

Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla

Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, voća, povrća i grožđa

Pravilnik o podsticajima za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima

Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Dzevad Jukic kaže:

    Dali cu moci ja koji imam 12hektara zivim u Sjenicu moci da predam zahtev za podsticaj za 2018 godinu za priplodne krave u vrednosti od 1200,000 dinara imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo .hvala?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *