Za malinu 1,45 do 1,60 eura

Malina, kao osnovni izvor prihoda većinskog stanovništva u Zapadnoj Srbiji, prošle godine potpuno je podbacila sa cenom ali i kvalitetom pa su proizvođači ostali ‘’kratkih rukava’’. Asocijacija malinara Srbije najavljuje da će ovih dana biti održan sastanak Nacionalnog saveta za malinu na kojem će govoriti o otkupnoj ceni maline za ovu godinu.

IL-maline-gajba Za malinu 1,45 do 1,60 eura

Dobrivoje Radović, predsednik ‘’Asocijacije malinara Srbije’’, kaže da se pre berbe mora znati cena malinei i kupine i da se nikako ne sme ponoviti scenario iz 2018. godine.

  • Konstantno smo u pregovorima i tražili smo od nadležnih institucija da se zna koja će cena biti kako bi proizvođači mogli da donesu odluku hoće li i na koji način ove godine obrađivati malinjake. Za određivanje cene uvek je barometer bio kilogram nabrane sveže maline u gajbici za kilogram griza (samlevena zamrznuta malina) za izvoz. Pre 25. decembra 2018. godine u Srbiji cena griza kretala  se od 1,15 do 1,17 evra a rolenda 1,80 do 1,90 evra. Prosečna cena za kilogram maline nabrane u gajbici, koju mi tražimo za 2019. godinu,  ne sme biti ispod 1,45 do 1,60 evra. Što se tiče kupine, ako uzmemo u obzir 2017. i 2018. godinu, cena kilograma ovog voća ne sme biti niža od 1,25 evra za čačansku a za malo bolje sorte za 10 do 20 evro centi više. – kaže Radović i dodaje da se cena maline može razgraničiti po sortimentu i da bude jednaka na nivou cele Srbije.
  • Prošle godine cene su varirale od 50 do 140 dinara. U Ivanjici je na pojedinim otkupnim mestima isplaćivano 125 – 130 dinara, a na drugim 80 do 100 dinara.– navodi Radović.

Malinar, Sreten Milutinović, iz valjevskog sela Brezovice nada se da će ova godina biti bolja jer vremenski uslovi pogoduju malini.

  • Dobro je da se već početkom godine priča o ceni jer dosadašnje iskustvo govori da je svaka godina u kojoj se na vreme razgovaralo o ključnim stvarima, bila dobra. Jasno nam je da cenu niko neće precizno znati do početka berbe, ali ako se na vreme pokrene ta tema i udje u ozbiljne pregovore o ceni, to može doneti samo nešto pozitivno za nas proizvođače. Mislim da bi se svi malinari složiti da se krene sa cenom od 1,50 evra za kilogram pa u zavisnosti od uslova da se ide naviše. – smatra Milutinović, koji sorte ‘’vilamet’’ i ‘’miker’’ gaji na 1,30 hektara.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović, tvrdi da će ove godine biti ubrano i do 40 odsto manje malina jer su mnogi zasadi propali, ostali neobrani ili su prosto maline izvađene. Kada se uzme u obzir i bolest koja je zahvatila mnoge malinjake te generalna prognoza o 8 odsto manjim prinosima voća na nivou Srbije, činjenica je da hiper produkcije neće biti.

  • IL-prilike-radovic-vodovod Za malinu 1,45 do 1,60 eura2017. godine u našoj zemqi proizvedeno je izme|u 60.000 i 70.000 tona maline. Analitika je pokazala da je 2018. godine nabrano 48.000 do 56.000 tona maline, a podaci Privredne komore Srbije govore da je to 100.000 tona, što je ustvari rod sa uvezenom malinom. Došli smo do zaključka da je ovde nažalost najveći problem Privredna komora Srbije. To je jedan sabir izvoznika i nladnjačara koji su 99 odsto članovi komore. Tražili smo da se ove godine vidi šta je sa uvezenom malinom koja često dominira na našem tržištu. Uveze se malina iz Bosne i Hercegovine, Poljske prepakuje se kod nas i kao srpski brend ide na tržište Evrope. Priča bi bila potpuno drugačija kada bismo smanjili uvoz.– kaže Radović dodajući da raspolažu podatkom kako je pre dvadesetak dana za Švedsku izvezeno 240 kutija rolenda sorte ‘’vilamet’’ u pakovanju 10/1,  po ceni od 2,47 evra za kilogram.
  • Što se kupine tiče, takođe imamo saznanja da je sav rod izvezen po šest puta većoj ceni od one koja je isplaćena proizvođaču. – tvrdi Dobrivoje Radović.

You may also like...

10 Responses

  1. choda kaže:

    Jedno je sigurno, ako se kao proizvodjac ne pitam nizasta, bar mogu mirne duse da je ne proizvodim, mislim na malinu. Pa nisam sa kruske pao da radim, a drugi da ubira plodove. Gde lopovi mogu da prodju, nek’prodju, kod mene JOK! P.S. Sikter bagro!!!

  2. Sotra kaže:

    Aman okani se vise ovog naroda, pa zar mislis da mozes ti nekoga da predvodis, Radovicu bezi da te niko vise ne vidi i cuje

  3. Radisav kaže:

    Sve ciste lopuže samo lažu ovog bednog proizvodavodjaca dok dodeli do branja pa onda rade kako oni hoce.

  4. Vukašin kaže:

    Stop Radoviću!
    Ajde da ga smenimo. Jer mulja i vara u svoju korist i koris svojih bližnjih.
    Ko hoće da ga zameni?

  5. Piši propalo kaže:

    Eee ako Radović tako kaže…

  6. Ljube kaže:

    Postovani, proizvodaci da li sebi vise mozete dozvoliti da vam Dobtivoje i Dragan Bogdanovic bacaju prasinu u oci po pitanju cene maline. Unapred treba da znate da je svetska proizvodnja maline oko 540000tona sto je za 10% mamje nego u 2017 god. i dok se proizvodnja ne smanji za jos barem za 20% neke realne cene tesko da ce biti (2-3) god.Trziste jr zasiceno bez obzira kolika je proizvodnja u Srbiji.Zato vise ovakvim pricama netreba verovati i okrenuti se korektnim i partnerskim razgovorima sa hladnjacarima i bez icijeg posredovanja.

  7. Če Gevara kaže:

    Pa dokad više ovaj nesrećnik Radović? Da li je on svestan da je narod već odavno prozreo njegove fazone? Koliko krivičnih prijava ima koje su sklonjene u neku fioku? Radoviću nemoj više da lažeš narod. Dosta je toga više

  8. Zeljko kaže:

    E moj radovicu ti i bozo jokovic ste izdali malinare

  9. Glas naroda kaže:

    Ko bre više pita tog Radovića… Kakva Asocijacija … On je svoje privatne planove ispunio… Šta je sa prevarenim građanima i onih 400 dinara što on i onaj advokat uzeše od 1000-2000 Ivanjičana. Ko će snositi odgovornost za tu finansijsku mahinaciju. Dobrivoje Radović nema prava da se javi da je živ… Ali njegov obraz je kao đon a naj verovatnije ga uopšte i nema

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *