PU Čačak – Stopa kriminala umanjena za 15,7% – Najviše prekršaja u saobraćaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Čačku, tokom februara meseca 2024. godine nastavili su sa trendom iz ranijeg perioda, održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Moravičkog okruga i ostvarili dobre rezultate rada na suzbijanju kriminala, dok su javni red i mir i bezbednost saobraćaja održali povoljnim.

OBLAST SUZBIJANJA KRIMINALA

Tokom februara 2024. godine na teritoriji Policijske uprave u Čačku evidentirano je ukupno 102 krivična dela, što je za oko 15,7% manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je evidentirano 121 krivično delo.

Od ukupnog broja krivičnih dela izvršenih na teritoriji Moravičkog okruga, najveći je broj iz oblasti opšteg kriminala (80), dok je iz oblasti suzbijanja privrednog kriminala evidentirano 22 krivična dela

U februaru, ove godine nije bilo izvršenja teških krivičnih dela, posebno krivičnih dela koja bi izazvala pažnju javnosti.

U ovom periodu realizovano je 19 zaplena opojnih droga, u kojima je zaplenjeno nešto više od 4.250 grama različitih opojnih droga, broj krivičnih dela u vezi sa drogom manji je za 66,7 % u odnosu na isti period prošle godine.

JAVNI RED I MIR

Stanje bezbednosti javnog red i mira na području Moravičkog okruga je bezbedno o čemu govori podatak da tokom februara 2024. godine nije evidentiran nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

U ovom periodu od strane policijskih službenika Policijske uprave u Čačku obezbeđeno je 31 javno okupljanje i to uglavnom sportskog karaktera, evidentirana su 22 prekršaja iz ove oblasti.

Takođe, u skladu sa nalozima Ministarstva unutrašnjih poslova u svim školama na teritoriji Policijske uprave u Čačku prisutni su policijski službenici pre, za vreme i nakon završetka nastave u obe smene, a sve u cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u školama.

U svim osnovnim školama pripadnici Ministrastva unutrašnjih poslova u Čačku nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

U februaru 2024. godine na putevima na području Policijske uprave u Čačku, dogodilo se 43 saobraćajne nezgode, što je za 10 saobraćajnih nezgoda više u odnosu na isti period prethodne godine. U saobraćajnim nezgodama nije bilo poginulih lica, dok su u istom periodu prošle godine poginula dva lica.

U ovom periodu, kako u redovnim tako i pojačanim kontrolama saobraćaja otkriveno je ukupno 3899 prekršaja, što je približno broju prekršaja otkrivenih u istom period protekle godine kada je otkriveno 3820 prekršaja.

Najviše je otkiveno prekršaja nedozvoljene brzine kretanja, i to 1562, zatim 393 prekršaja nekorišćenje sigurnosnog pojasa, 280 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona u toku vožnje,172 prekršaja nepropisno zaustavljanje i parkiranje i 105 prekršaja vožnja pod dejstvom alkohola.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu bezbednosti saobraćaja na putevima.

UPRAVNI POSLOVI

Tokom februara 2024. godine u Policijskoj upravi u Čačku izdato je 2258 biometrijskih ličnih karata, 801 putna isprava, 1975 saobraćajnih dozvola i 1278 vozačkih dozvola.

KONTROLA KRETANJA I BORAVAK STRANACA

U februaru 2024. godine na području Policijske uprave u Čačku, koje obuhvata grad Čačak, opštine Gornji Milanovac, Lučane i Ivanjicu privremeni boravak prijavilo je 820 stranih državljana, što je za oko 16,41% manje u odnosu na isti mesec pošle godine.

Redovno se vrše kontrole kretanja i boravka stranaca, stalno nastanjenih, stranaca na odobrenom privremenom boravku i stranaca u tranzitu. Imajući u vidu aktuelnu bezbednosnu situaciju u vezi sa kretanjem migranata, policijski službenici Policijske uprave Čačak preduzimaju pojačane bezbednosne mere.

 

Pripadnici Policijske uprave u Čačku će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima.

IL-policija-hapsenje PU Čačak - Stopa kriminala umanjena za 15,7% - Najviše prekršaja u saobraćaju

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *