Lepota različitosti: Učenici iz Prilika ambasadori tradicije i interkulturalnosti

Ivanjica/Novi Pazar -Članovi lingvističke sekcije Osnovne škole “Sreten Lazarević” iz Prilika i nastavnica srpskog jezika i književnosti Verica Kostić su u petak, 27. oktobra gostovali u Osnovnoj školi  u Novom Pazaru. Oni su zajedno sa vršnjacima iz škole domaćina i njihovom nastavnicom Maidom Feković Demirović, održali javni čas srpskog i bosanskog jezika, pod nazivom “Običaji kod Srba i Bošnjaka”. Učenici iz priličke škole prikazali su stare srpske običaje koji se odnose na svadbu, rođenje deteta, davanje imena, Badnje veče i Božić. Priča na osnovu kojih su prikazali običaje, prikupili su kroz Projekat “Raskovnik”, koji se u njihovoj školi realizuje već nekoliko godina, u saradnji sa Udruženjem Čuvari dela Vuka Karadžića iz Čačka i Danijelom Kovačević Mikić, predsednikom Udruženja.

IL-Lepora-razlicitosti-2 Lepota različitosti: Učenici iz Prilika ambasadori tradicije i interkulturalnosti

Učenici iz Novog Pazara prikazali su običaje koji se odnose na pripremanje devojke za udaju, svadbu, davanje imena i Bajrame. Kroz komparativni pristup, uočavane su sličnosti u običajima kod Srba i Bošnjaka, ali i bogatstvo i lepota različitosti. Kroz dramski metod, recital, pesmu, folklornu igru i prezentacije učenici su obnavljali stara i sticali nova znanja, posebno razvijajući saradnju i timski duh. Cilj ovako organizovanog časa bio je podsticanje negovanja tradicije i razvijanje multikulturalizma, uz poštovanje različitosti i uvažavanje kulture drugih naroda.

IL-Lepota-razlicitosti-3 Lepota različitosti: Učenici iz Prilika ambasadori tradicije i interkulturalnosti

Čas je bio veoma uspešan, učenici su rado i radosno sarađivali. Ovoga puta domaćini su bili učenici iz Osnovne škole “Halifa bin Zaid Al Nahjan”, a idućeg proleća učenici iz Prilika će ugostiti svoje vršnjake, kroz neku novu aktivnost. Učenike je, pored nastavnice Verice Kostić, pratio i podržao direktor škole Miladin Božović.

IL-Lepota-razlicitosti-5 Lepota različitosti: Učenici iz Prilika ambasadori tradicije i interkulturalnosti

Direktor Božović je pohvalio čas i ideju koju čas nosi, ističući da je veoma važno podsticati i negovati multikulturalizam u školi i okruženju i da je veoma ponosan što je ovakva vrsta inovativne ugledne aktivnosti potekla iz priličke škole. On je dodao da je u današnje vreme veoma važno negovati toleranciju, razumevanje i sklapati prijateljstva.

IL-Lepota-razlicitosti-4 Lepota različitosti: Učenici iz Prilika ambasadori tradicije i interkulturalnosti

Nastavnice Radmila Kostić, Ana Pavlović i logoped Ana Mijatović, pomogle su u organizaciji i realizaciji časa. Ovaj čas, koji je prvi ovakvog tipa u našoj opštni a i šire, jeste važan pokazatelj inovativnosti u nastavi i bogaćenja motivacionih postupaka, a učenici iz Prilika su pokazali da negovati svoju tradiciju znači poštovati tradiciju drugih naroda. Pokazali su da je lepota u različitosti i da razlike ne moraju da razdvajaju ljude, već da povezuju i bogate znanja i prijateljstva.

lepota-razlicitosti1-768x1024 Lepota različitosti: Učenici iz Prilika ambasadori tradicije i interkulturalnosti

You may also like...

1 Response

  1. 29/10/2023

    […] Članovi lingvističke sekcije Osnovne škole “Sreten Lazarević” iz Prilika i nastavnica srpskog jezika i književnosti Verica Kostić su u petak, 27. oktobra gostovali u Osnovnoj školi u Novom Pazaru, piše Infoliga.  […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *