Eminentni urolog ordinira u PARK poliklinici u Čačku

Urinarne infekcije –šta je važno znati?

Urinarna infekcija je infekcija koja zahvata organe koji čine urinarni sistem: bubrege, mokraćne kanale (uretere), bešiku i mokraćnu cev (uretru). Ove infekcije mogu biti akutne i hronične, nekomplikovane i komplikovane, sporadične i rekurentne. Urinarne infekcije su dominantno karakteristične za žensku populaciju. Kliničke studije kažu da gotovo 30% žena do 25. godine doživi makar jednu urinarnu infekciju, a gotovo polovina žena barem jednom u životu ima urinarnu infekciju. Neki od faktora koji doprinose razvoju infekcije su genetska predispozicija, seksualni odnosi, starija životna dob i menopauza.

Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije koje čine floru crevnog trakta, takozvane enterobakterije. Ešerihija koli je izazivač urinarne infekcije kod gotovo 80% pacijenata, a faktori virulencije, odnosno njen potencijal da napravi infekciju je čini primarnim patogenom. Zanimljivo je spomenuti neke od sojeva ove bakterije kao što je tip 131 (ST 131) koji se sve češće javlja u kliničkoj praksi a pokazuje multiplu rezistenciju na brojne antibiotike koje najčešće koristimo za lečenje infekcija urinarnog trakta.

Simptomi su različiti i brojni, od pečenja pri mokrenju i čestog nagona na mokrenje, bolova u maloj karlici, i bolova u lumbalnoj regiji ako je bubreg inficiran. Tada se često javlja i da je urin zamućen ili sukrvičav ili se pak oseća različito od onoga što je uobičajeno.

Dr-Veljko-Santric-682x1024 Eminentni urolog ordinira u  PARK poliklinici u Čačku

Gotovo jedna šestina pacijentkinja koje razviju urinarnu infekciju imaju ponovljene epizode infekcije. Takve se epizode akutno leče antibioticima, a kada se sanira akutna infekcija moguće su i brojne preventivne mere da se ne bi infekcija ponavljala. Pod preventivnim merama se podrazumeva i profilaksa ili terapija koja ima za cilj da predupredi ili odgodi pojavu nove infekcije. U kliničkoj praksi se za tu potrebu često koriste biljni preparati koji daju veoma dobre rezultate.

Postoje brojni saveti  u cilju izbegavanja nastanka i razvoja ponovne infekcije. Povećan unos tečnosti, mokrenje nakon seksualnog odnosa, da se  ne odlaže mokrenje, način brisanja nakon mokrenja od napred ka pozadi, dobru higijenu, nošenje pamučnog donjeg veša, čisti peškiri koji se koriste nakon kupanja. Ti saveti su naročito dobri u letnjem godišnjem dobu  kada su vrućine i vlaga koji naročito doprinose razvoju urinarne infekcije.

U PARK POLIKLINICI U Čačku možete obaviti specijalistički I ULTRAZVUČNI  pregled UROLOGA ASS. DR VELJKA ŠANTRIĆA iz KLINIKE ZA UROLOGIJU KLINIČKOG CENTRA U BEOGRADU.

Konsultativni ultrazvučni pregledi mogu se zakazati pozivom na broj 032-512-0-513.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *