Zbog velikog interesovanja, Dom zdravlja u Ivanjici ponovo će organizovati preventivne preglede na maligne bolesti (VIDEO)

Preventivni pregledi na karcionom prostate odnosno dojke organizovani su i u ivanjičkom Domu zdravlja i uzorak krvi dalo je 105 muškaraca, a doktorka Biljana Vučetić, radiolog iz Čačka, ultrazvučno pregledala je 93 žene. Ohrabrujuća je činjenica da kod žena nije bilo patoloških nalaza, dok će muškarci svoje rezultate dobiti kroz par dana kod izabranog lekara. S obzirom na to da je veliki broj Ivanjičanki bio zainteresovan za organizovan skrining, u Domu zdravlja Ivanjica pokrenuli su inicijativu da se u što skrorijem roku ovakva akcija opet organizuje.

Oktobar se u svetu tradicionalno obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, kako bi se podigla svest javnosti o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, jer ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, u preko 90 odsto slučajeva lečenje ima dobru prognozu.

IL-Srkining-dojke- Zbog velikog interesovanja, Dom zdravlja u Ivanjici ponovo će organizovati preventivne preglede na maligne bolesti (VIDEO)

U Srbiji trenutno živi oko 23000 žena sa karcinomom dojke. Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa tako i u našoj zemlji.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *