Ivanjičani još uvek ne mogu da se kupaju na Naperu (VIDEO)

Priča koja se nažalost ponavlja iz godine u godinu da Ivanjičani na 40 stepeni Celzijusa nemaju gde da se rashlade jer nekadašnje popularno kupalište Naper nije u funkciju.Meštanima, naročito onima koji su tu provodili leta, ovo je neprihvatljivo, a dodatno je iritantno da nekadašnji vizuelni simbol Ivanjice, brana, sada izgleda kao gomila betona preko kog voda ne preliva a svo smeće, izlomnjeno drveće, leži u koritu Moravice. Kako smo dobili informaciju Elektroprivreda Srbije, ogranak obnovljivi izvori, jedina je nadležna za branu, podizanje ili spuštanje ustave koja je od početka leta podignuta pa vode, uzvodno, gotovo da nema.

Narodni poslanik Dragovan Milinković  ovaj problem izneo je i u Skupštini Srbije kada je od ministra energetike zatražio odgovore na postavljena pitanja.

IL-moravica-2 Ivanjičani još uvek ne mogu da se kupaju na Naperu (VIDEO) IL-naper-1 Ivanjičani još uvek ne mogu da se kupaju na Naperu (VIDEO) IL-naper-2 Ivanjičani još uvek ne mogu da se kupaju na Naperu (VIDEO)

Iako je svima jasno da po zakonu kupanje nije dozvoljeno na samoj brani, pitanje na koje nismo uspeli da dobijemo odgovor nadležnih, je zašto se ustava ne spusti kako bi bar u gornjem toku reke Ivanjičani tokom leta mogli da se rashlade. Takođe, obzirom da je Ivanjica veoma zanimljiva turistička destinacija, neshvatljivo je da ostaci ’’loma’’ od raznoraznih rekonstrukcija i popravki oko brane još uvek nisu uklonjeni niti je sređen  deo zaštitne ograde do gradskog parka.

You may also like...

2 Responses

  1. Milorad sa Morave kaže:

    Šta rade sns botovi.
    Gde vam je spisak sns botova.

  2. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

    IGI postaje optimista zbig buđenja javnog mjenja i pokretanja ove a nadamo se i drugih tema koje život znače. Narode probudi se, nije sve izgubljeno !!!
    Građani se moraju ujediniti oko ove sramote koja svim građanima i gostima, turistima, bode oči.
    Naper je nekad bio turistilki simbol Ivanjice. A danas? Ruglo grada. Akumilaciono jezero crnjevačkih kanalizacija i otpada.
    Ako Ivanjica dobije nepovretna sredstva od međunarodne banke za projekte razvoja lokalne infrastrukture. Koju je Vučić najavio juče u Kragujevcu. Onda neka ovaj problem bude prioritetan, jer on je u stvari i ekološko pitanje. Ako budemo imali dobar projekat, nepovratna sredstva možemo lako da dobijemo.
    IGI traži da se o ovom pitanju povede javna raspravi na nivou građanske inicjative. Da se građani pitaju a ne interesne grupe.
    A kako je nakada bilo?
    Nekada dok je ED bila smeštena u staroj centrali koja više ne radi, gde se plaćala i struje. A danas pole 100 i više godina u toj mhe se ne proizvodi električnu energiju i niko na zna zbog čega. Zašto odgovorni ćute? E u toj mhe se u to vreme stalno se dežiralo. Nama deci je nazanimljivijije bio jedan dežurni lektričar Radoica Bradić. Negov zadatak je bio da obilazi i kontroliše ustavu i doticanje čiste smaragdne Moravice. Kada spikar Radio Beograda u 12h najavi velike kiše Radoica otvori branu i tako reguliše nivo vode i sprečava moguće poplave. Inače Radica je svakog meseca podmazivao mehanizme i otvarao branu da mehanizam i zubčanici ne bi zarđali i ustava zariba. Tako dok se mi omladina kupamo Radoica nas pozove da dužemo ručno ustavu. Mi i stanemo svi u red za rad a Radoica komadije , prvo ti, pa ti, pa ti … Dok se svi ne izređaju.
    Ko je otvarao branu taj je u gradu važio za primernog omladica jer je brinuo o društvenoj imovini.
    A danas sve drugačije. Sve se razvali, sve se uništi jer više ne postoji društvena “naša” imovina. Došli neki drugi ljudi i doneli neke druge zakone.
    Evo priče koja se priča po gradu.
    A današnja nova ustava ne funkcioniše, zamenjena glavna vertikalna ploča koja u startu nie mogla da funksioniše jer mehanizan nije dobro projektovan. Kad frontalno naiđu velike vode hidrodinamičke sila su toliko jake da se ustava deformiše.Ona je pre par meseci zamenjena ali i ova ne finkcioniše. Stručnjaci za hidrodinamiku kaži da sam idejni projekat nije ponudio dobro rešenje.Ustava je morala da liči na staru koje je imala dve nezavisne pregrade u one su bile napravljene od šlipera. Znači od drveta jer se drvo ponaše flaksibilnije odnosno ono je prilagodljivo na hidrodinamičje frontalne udare i ne deformiše se kao metalne table koje kad se uviju takve i ostni. Iskoče iz vodilica pa se ne mogu vertikalno kretati gore – dole.
    Tako dragi naši sugrađani Ivanjica gubi svoj mit gradića Pejtona. Kako su ga nekada krstili Radivoje Lola Đukić i njegov drugar Novan Novak. Inače dvojica najpopularnijih i najplodnijih TV scenarista iz vremena druge Jugoslavije. P: S:
    Inače za pohvali je vaša sagovornica Bilja a naša draga sugrađanka i njeno oštromno svedočenje koje vraća opzimizam da se nešto mora manjati nasuprot ovim sumornim slikama naše realnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *