Velika akcija – Dan pešačenja u Ivanjici

Planinarsko društvo „Golija“ iz Ivanjice poziva omladinu i građane na akciju „Dan pešačenja u Srbiji“, koja će se održati u subotu 16. septembra. Ova akcija deo je državnog programa razvoja zdravih načina života koju je pokrenuo Planinarski savez, na inicijativu Ministarstva omladine i sporta. Cilj rekreativno-sportske discipline „pešačenje“ je dugoročan, a treba da podigne svest o značenju pešačenja kao zdrave navike.

„Dan pešačenja u Ivanjici“, počeće u subotu u 9:30 časova otvaranjem akcije u centru grada. Pešačka tura krenuće pola sata kasnije kroz gradski park pa preko Crnjevskog mosta do raskrsnice ulica Kirilo Savić i Druge proleterske brigade.

Prva grupa, koju će činiti deca i njihovi roditelji i stariji sugrađani, sa ove raskrsnice preko Vidika i Kamenog mosta vraćaju se u centar grada gde se pešačenje dugo oko 4 kilometra završava.

Druga grupa u kojoj će biti planinari, odrasli, deca i svi koji mogu i žele da duže pešače, sa pomenute raskrsnice nastavljaju put Crnjeva, tamošnjeg mesnog groblja i zaseoka Beševići do vrha Teprč koji se nalazi na 927 metara nadmorske visine. Na ovoj koti predviđen je kraći odmor, slikanje i uživanje u pogledu na okolne planine. Nakon toga, grupa se preko „Mucine vode“ i „Vidinog krša“ vraća u centar grada, gde se završava pešačenje. Ova staza duga je 13 km i spada u lakše pešačke staze sa visinskom razlikom od 459 metara pri usponu i silasku.

  • Učešće na akciji je na sopstvenu odgvornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti Planinarskog saveza Srbije, samostalno ili uz pratnju roditelja ili nastavnika. Sa sobom treba poneti odeću i obuću prilagođenu vremenskim uslovima i sportskim aktivnostima, a vodu i hranu u rancu po potrebi – kaže za portal InfoLIGA Aleksandar Marković predsednik PD Golija.

Kolonu pešaka obezbeđivaće adekvatne službe policije i ovdašnjeg Doma zdravlja, kao i članovi planinarskog društva, a čitavu akciju podržavaju Ministarstvo omladine i sporta, Planinarski savez Srbije, Sportski savez, Turistička organizacija i opština Ivanjica, ali i više preduzeća i radnih organizacija iz ovog grada.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *