Bez konkretnih dogovora o ceni maline na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede (VIDEO)

Ivanjica/Arilje/Požega/Lučani – Ni na jučerašnjem sastanku koji se održao u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut dogovor o ceni malina između otkupljivača i proizvođača. Ona se za sada kreće od 135 do 250 dinara u pojedinim hladnjačama, a većina izvoznika i dalje drži cenu od 200 dinara po kilogramu. Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je juče otkupljivače malina da prate skokove cena i trenutnu od 240-250 dinara.

Još jedan od argumenata hladnjačara jeste i prošlogodišnja nerealno visoka cena od 500 do 600 dinara, zbog koje su svi na gubitku- i primarni proizvođači koji nisu isplaćeni i srednji i mali hladnjačari koji tu cenu nisu mogli da iznesu i ostali su u dugovima.

IL-maline- Bez konkretnih dogovora o ceni maline na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede (VIDEO)

Deluje da za sada nema dogovora koji bi odgovarao svim stranama, i zato se širom Srbije, u jeku sezone branja malina, gotovo svakodnedno organizuju sastanci malinara koji su u nedoumici da li da uopšte nastave berbu.

IL-Dobrace-maline- Bez konkretnih dogovora o ceni maline na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede (VIDEO)

IL-Sinpeks-txt-600x100-banner- Bez konkretnih dogovora o ceni maline na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede (VIDEO)

I pored standardno visokog kvaliteta, prinos srpskih malina će ove godine biti umanjen za čak 40 odsto. Na to su uglavnom uticale loše vremenske prilike, ali i niska cena koja je prouzrokovala male dnevnice, zbog kojih će mnogi zasadi ostati neobrani.

You may also like...

1 Response

  1. Zoran kaže:

    Kako bi bilo da neko pita nekog agroekonomistu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *