Koncertom i izložbom na Cvetnom trgu u Beogradu najavljen ARLEMM 2023

Festival ARLEMM će i ove godine, 14.put zaredom, privući najpoznatija imena kvalitetne umetničke muzike u Zapadnu Srbiju. Festivalu u Arilju prethodi, sada već tradicionalno, predstavljanje ARLEMM/a u Beogradu.Kulturno-umetničkim programom i otvaranjem izložbe fotografija na Cvetnom trgu u Beogradu, označen je početak manifestacije ARLEMM 2023. U Beogradu je predstavljen deo programa kojem će ljubitelji umetnosti moći da prisustvuju ovog leta u Arilju. Na Cvetnom trgu, nastupili su mladi talenti: harmonikaš Dimitrije Petrović, duo violina Anja Ovaskainen i Stojanka Pešić i sjajni Etno Jazz Orchestra. Na kraju večeri, otvorena je izložba fotografija ARLEMM – umetnički karavan. Autori izložbe su mladi umetnici, Danica i Dragica Radosavljević i Filip Nikolić, uz podršku iskusnijih kolega – Tanje Draškić Savić i Dragana Zabunovića. Nakon prestonice, izložba će svoj put nastaviti do Arilja, gde stiže 15. jula na dan zvaničnog otvaranja ARLEMM MANIFESTACIJE.

IL-ARLEMM-naslovna- Koncertom i izložbom na Cvetnom trgu u Beogradu najavljen ARLEMM 2023

Tokom proteklih 14 godina, Arilje je postalo kulturni svetionik i prestonica muzičkih dešavanja tokom letnjeg perioda – ističu organizatori. Okupljajući vrhunske predavače, izvođače iz zemlje i inostranstva, ARLEMM je izgradio prepoznatljiv i atraktivan ambijent za svu talentovanu decu koja su željna da uživaju u umetnosti i prirodi na jedan poseban način. Deca i mladi pohađaju časove klavira, violine, violončela, viole, gitare, flaute, kontrabasa, kamerne muzike, solo pevanja i duhovnog pevanja, a od ove godine, po prvi put i nastavu harmonike.  Od samog početka, ideja festivala je zasnovana na pružanju mogućnosti najmlađima da se upoznaju sa klasičnom, duhovnom, tradicionalnom i džez muzikom; da kroz rad sa sjajnim predavačima načine svoje prve korake, da osete da su deo jednog novog muzičkog sveta.

ARLEMM u sebi sadrži lepezu umetničkih i muzičkih pravaca, te osim klasične, duhovne, tradicionalne i džez muzike, tu je i mnoštvo radionica o zaštiti i čuvanju životne sredine, predavanja o lepoj pisanoj reči, slikarske i plesne večeri, radionice o improvizaciji u muzici.

Trudimo se da budemo prepoznati po raznolikosti uz visoke standarde kvaliteta.  -istakao je direktor manifestacije Dragutin Mladenović i pozvao publiku da poseti Arilje

Prisutnima se obratio direktor Goethe Institut u Beogradu dr Kristof Feldhus i Ministarka savetnica Ambasade Austrije gospođa Karin Traunmiler  – u ime Austrijskog kulturnog foruma, ističući značaj saradnje ove dve bitne ustanove kulture sa manifestacijom ARLEMM.

IL-ARLEMM- Koncertom i izložbom na Cvetnom trgu u Beogradu najavljen ARLEMM 2023

ARLEMM je za poslednjih 14 godina ugostio sjajne izvođače među kojima su Divna Ljubojević, Stefan Milenković, Jovan Kolundžija, , Robi Lakatoš,  kao i kamerne orkestre, Sveti Đorđe, Metamorfozis, Muzikon,  Orketar Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Kamerata Akademika… Ove godine će ARLEMM svečano otvoriti Nemanja Radulović i Dabl sens orkestra.

Pored klasične muzike, naš festival je otvoren i za druge umetničke pravce, pre svega umetnike koji neguju kvalitetan muzički izraz. Već 10 godina, na ARLEMMu uspešno funkcioniše Studio za duhovnu muziku Divne Ljubojević, a u porti Crkve svetog Ahilija iz 13.veka imamo priliku da slušamo duhovna predavanja i najbolje horove iz regiona.

Jedan od najvećih uspeha ARLEMM-a kao festivala umetnosti je u objedinjavanju institucija, fondacija, donatora i ljudi koji su prepoznali energiju, entuzijazam, kvalitet i vrednosti koje ostavljamo iza nas.

ARLEMM uspešno funkcioniše pre svega zahvaljujući podršci koja stiže iz:

Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja,a, Biblioteke Dobrilo Nenadić i Opštine Arilje,  Goethe Instituta, Austrijskog kulturnog foruma, brendova Extreme Intimo, Samsung i Positive line, i drugih društveno odgovornih kompanija i pojedinaca.
Posetite Arilje od 15. do 30. jula ipodržite umetnost.

IL-ARLEMM-1 Koncertom i izložbom na Cvetnom trgu u Beogradu najavljen ARLEMM 2023

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *