Razvoj male privrede u Ivanjici na krilima Evropske unije (VIDEO)

Zatvaranjem velikih privrednih giganata poput Industrije tepiha, fabrike košulja “Javor“ i drvnoprerađivačke industrije “ŠPIK“ , koji su upošljavali blizu 12 000 radnika, Ivanjica je postala privredno mrtav grad. Na evidenciji tržišta rada našlo se oko 6 000 ljudi bez mogućnosti zaposlenja pa su mnogi odlučili da započnu sopstveni biznis. Pospešivanje privredne proizvodnje u potpunosti je prevazilazilo okvire lokalnog budžeta pa su ključnu ulogu u razvoju, sada već uspešnih, malih i srednjih preduzeća imale donacije Vlade Republike Švajcarske koje su preko Evropskog Progresa i EU PRO Programa  implementirane na području ivanjičke opštine.

U prethodnih pet godina deset firmi iz Ivanjice dobilo je potrebnu opremu (mašine) u vrednosti preko 150 000 eura što je uticalo na proširenje obima posla i upošljavanje 50 novih radnika.

U početku, male radionice sa jednom do dve mašine i isto toliko radnika, naslonjene isključivo na entuzijazam i želju za napretkom, zahvaljujući sredstvima EU danas su ozbiljna preduzeća i zamajac privrednog razvoja Ivanjice.

IL-donacija-EU Razvoj male privrede u Ivanjici na krilima Evropske unije (VIDEO)

Ravnomerni društveno-ekonomskI razvoj Srbije, Evropska unija podržava kontinuirano, već pola decenije, kroz programe koji za cilj imaju veću konkurentnost mikro i malih preduzeća, poboljšanje poslovnog okruženja i unapređenje socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

 

You may also like...

1 Response

 1. KONTAK LOKANE UPRAVE SA GRAĐANIMA kaže:

  Opštine i gradovi su ključna karika za pokretanje građana na privrednu delatnost. Ne čekajte da vas se Vičić seti on ima važnija posla.Iskoristite zakonska prava i obaveze za pokretanje privrednog razvoja Ivanjice.
  Zbog visoke stope nezaposlenosti i niskog životnog standarda građana ova pitanja su za Ivanjicu izuzetno važna jer od odgovora na njih zavisi kojom brzinom i u kom vremenskom roku se možemo izvući iz permanentnog zaostajanja.
  Zašto lokalna samouprava ne otvori kancelariju za privredni preporod, pokrene zakonsku incijativu i time aktivira građane, da svojim idejama i kapitalom učestvuju u projektima industrijskog razvoja onštine, na bazi sopstvenih ili stranih projekata privrednog razvoja grada.
  Opština ima pravo da izda MUNICIPALNE OBVEZNICE, to su dužničke hartije od vrednosti, koje vlasniku uloženog kapitala daju pravo na isplatu glavnice, kamate, kao i druga prava definisanih zakonom.
  Ovakvim stimulisanjem neposrednog učešća građana u aktivizaciji lokalne samouprave kreće se od – građanske inicijative, zbora građana i referendumom na sledećim izborima. Pokretanje lokalnih građanskih inicijativa sada je olakšano, jer lokalna samouprava ima obavezu da javno razmatra inicijativu koju potpiše 5% građana upisanih u birački spisak. U cilju unapređenja kvaliteta života u lokalnim zajednicama, građani zajedno sa svojom opštinom učestvuju u postupku pripreme investicionog dela svog budžeta tako što daju predloge gde i u šta je potrebno uložiti sredstva.
  Odgovornim planiranjem budžetskih sredstava i pomoći Republike dobio bi se prostor za smislene investicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *