IN MEMORIAM: Preminuo dugogodišnji direktor OŠ “Milinko Kušić”

Stevan Davidović, dugogodišnji direktor Osnovne škole “Milinko Kušić”, preminuo je od posledica virusa korona.

il-stevo-davidovic IN MEMORIAM: Preminuo dugogodišnji direktor OŠ "Milinko Kušić"

Stevan Davidović je rođen 07. januara 1955. godine u Čačku. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Ivanjici. Na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na grupi za fiziku, diplomirao je 1978. godine. Karijeru je započeo kao profesor fizike u srednjoj školi usmerenog obrazovanja u Ivanjici, gde je radio na mestu profesora fizike u periodu od 1978 – 1980. godine. Od 1980. godine do 1985. godine radio je kao profesor fizike u Tehničkoj školi u Užicu. Na mestu prosvetnog insprektora Opštine Ivanjica je radio od 1985. godine do 1992. godine. Po ukidanju prosvetne inspekcije u Ivanjici postavljen je za školskog nadzornika za fiziku ispred Ministarstva prosvete sa sedištem u Užicu i na tom mestu je proveo dve godine (1992 – 1994). Uporedo je honorarno radio kao asistent na Mašinskom fakultetu u Užicu (1981 – 1989) i kao predavač Više tehničke škole u Užicu (1981 – 2003). Potom je radio na mestu pomoćnika direktora u OŠ ”Milinko Kušić” u Ivanjici (1994 – 1997). Godine 1997, postavljen je za vršioca dužnosti direktora OŠ ”Kirilo Savić” u Ivanjici gde je bio i prvi direktor te novoosnovane škole u periodu od 1998. godine do 2003. godine. Na mestu profesora fizike u Gimnaziji u Ivanjici radio je od 2003. godine do 2006. godine. Od novembra 2006. godine do januara 2020. godine bio je direktor OŠ ”Milinko Kušić”. Za sobom je ostavio suprugu Milenu i sinove Nemanju i Nikolu.

Od svog voljenog direktora oprostio se i kolektiv škole.

“Poštovani,
Jutros je među nama odjeknula tužna vest. Izgubili smo dragog i poštovanog kolegu Stevana Davidovića. Teško je pomiriti se sa bolom koji nas je preplavio posle mnogo dana molitvi i nade za njegov život. Bio je veliki borac i čovek nesalomivog duha. Poslednju bitku je izgubio naprečac i na žalost svih nas. Nismo očekivali ovakvu vest jer smo navikli na njegove pobede. Tako i odlaze najblistaviji, možda baš zbog tog viška hrabrosti i bistrine koja prkosi svakoj ljudskoj slabosti. Takvog duha bio je i najbolji među nama, naš dragi Stevica.
Tokom radnog veka isticao se prodornošću. Bio je neumoran u poslu i svojom snagom pokretao je ostale. Nije slučajnost što je njegovo ime zaiskrilo u ovoj profesiji. Odmalena su ga krasile visprenost i ljubav prema nauci. Karijeru je započeo kao profesor fizike u srednjoj školi usmerenog obrazovanja u Ivanjici (1978–1980). Potom napreduje na mestu prosvetnog inspektora Opštine Ivanjica (1985–1992). U međuvremenu prelazi u Užice kao školski nadzornik za fiziku (1992–1994). Uporedo radi kao asistent na Mašinskom fakultetu u Užicu (1981–1989) i kao predavač Više tehničke škole u Užicu (1981–2003). Potom radi kao pomoćnik direktora u Osnovnoj školi „Milinko Kušić“ u Ivanjici (1994–1997). Godine 1997. postavljen je za direktora novoosnovane Osnovne škole „Kirilo Savić“ u Ivanjici u kojoj će raditi sve do 2003. godine. Zatim kratko radi u ivanjičkoj Gimnaziji kao profesor fizike sve do 2006. kada će biti izabran za direktora Osnovne škole „Milinko Kušić“ (2006–2020). Radeći u ovoj školi postizao je mnoge uspehe, i zahvaljujući njegovoj predanosti, ova ustanova je 2016. godine nagrađena najvećim dostignućem u oblasti obrazovanja – Svetosavskom nagradom.
Ovaj dan je težak za sve nas, njegove saradnike, bivše kolege, pre svega, prijatelje. U redovima ove svetle biografije ne stoji ono po čemu ćemo ga najviše pamtiti, a to su, u prvom redu, njegova velikodušnost i plemenitost. Njegova volja da svakoga učini srećnim. Njegov žar prema životu.
Uz iskreno saučešće porodici dragog nam Stevice, opraštamo se poslednji put. U nama će i dalje živeti taj dobri čovek kroz uspomene i njegova dela. Nedostajaće nam njegova toplina i osmeh kojim je ulivao vedrinu. Neka mu je večna slava.”

 

You may also like...

3 Responses

  1. Djole kaže:

    Neka mu je pokoj dusu. Ode jos jedna Ivanjicka legenda.

  2. Bogoljub Delic kaže:

    Uzasna vijest. Veliki gubitak za Prosvetu Srbije, Ivanjicu i njegovu porodicu. Takva ljudska velicina, strateg i rukovodilac, strucnjak i pedagod, humanista i dobrotvor dugo se nece roditi.
    Sve su price ispricane i vesele i tuzne. Iz zivota je otisao covek koji se zivotu najvise radovao. Zbog svojih zasluga Skola zasluzuje da nosi sa ponosom njegovo ime Prof Stevan Davidovic.
    Porodici iskreno saucesce.
    Velikom Coveku slavnog Imena nek je vjecna Slava i Hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *