NOVI KUĆNI TESTOVI NA KORONU Za 10 minuta otkrivaju da li ste zaraženi, koštaju 1.600 dinara, ali evo šta poručuju iz Agencije za lekove

Nedugo nakon što su pompezno povučeni iz prodaje brzi takozvani kućni testovi na koronu, u veledrogerijama širom Srbije sada su se pojavili novi, koji otkrivaju virus iz pljuvačke, i to za samo 10 minuta. Međutim, nadležni upozoravaju građane da ih nikako ne koriste na svoju ruku, jer su isključivo namenjeni za profesionalnu upotrebu!

Pre nešto više od mesec dana, u našoj zemlji odjeknula je vest da su brzi antigenski testovi na virus korona dostupni građanima u domaćim apotekama. Zbog povoljne cene ovih testova (oko 1.300 dinara), kao i zbog brzine dobijanja rezultata – za samo pola sata – građani su pohrlili da nabave kućne testove.

Međutim, nakon dva dana povučeni su iz prodaje kada je obelodanjeno da testovi „nisu namenjeni građanima“ i da je „neko načinio grešku“. Istini za volju, građanima se savetovalo da se ne testiraju samoinicijativno već da to obavi zdravstveni radnik.

Ostalo je nerazjašnjeno kako su brzi antigenski testovi uopšte dospeli u apoteke. Kako je tada istakao pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba dr Zoran Gojković, „nastao je nesporazum“.

– Agencija za lekove dala je dozvolu za promet različitih vrsta antigenskih testova, oni su isključivo planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, to nisu testovi pojedinačno za građane – rekao je Gojković, i dodao „da je inspekcija na terenu i da će javnost biti obaveštena zbog čega se dogodila takva vrsta propusta“.

IL-Test-brzi NOVI KUĆNI TESTOVI NA KORONU Za 10 minuta otkrivaju da li ste zaraženi, koštaju 1.600 dinara, ali evo šta poručuju iz Agencije za lekove

Test iz pljuvačke

Međutim, najnovija vest je da su sada u veledrogerijama širom Srbije dostupni novi testovi na koronu za kućnu upotrebu, i uveliko se reklamiraju po ceni od 1.600 dinara. Reč je takođe o antigenskim testovima, dakle detektuju da li ste zaraženi koronom, a ne da li imate antitela.

Posebno su privlačni jer se bris uzima iz pljuvačke, za razliku od daleko neugodnijeg odvajanja sekreta iz nosa kod prethodnih antigenskih testova. Dodatna prednost novih testova je još brže dobijanje rezultata, te, kako navode proizvođači, u roku od 10 minuta dobijate pouzdane rezultate.

Jedan od takvih testova koji se reklamiraju u našim drogerijama jeste nemački proizvod „PCL COVID19 Ag Gold Saliva“. Treba napomenuti da uputstvo proizvođača nalaže da je ovaj test namenjen za profesionalnu upotrebu.

Dakle, testiranje treba da vrše zdravstveni radnici!

Kako funkcionišu

Procedura testiranja, čini se, nije komplikovana.

Potrebno je 30 sekundi tamponom sakupiti pljuvačku na vrhu jezika, a potom natopljen tampon staviti u epruvetu s reagensima, zatvoriti i okretati epruvetu 10 puta gore-dole.

 

Potom nekoliko kapi (ne manje od 2-3) iz epruvete naneti na mesto za uzorak na test kartici i sačekati 10 -15 minuta. Ako se pojave dve crvene linije – test je pozitivan, a negativan u slučaju crvene linije u predelu tačke „C“.

Proizvođač navodi da je pouzdanost testa 94,2 odsto, ali kao i kod prethodnika, napominje se da u ranim fazama infekcije može da rezlultira lažno negativnim nalazom.

ALIMS: „Ne koristite na svoju ruku!“

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), podvlači za „Blic“ da je test „PCL COVID 19 Ag Gold Saliva“ registrovan kao medicinsko sredstvo namenjeno isključivo za laboratorijsku dijagnostiku ili za zdravstvene radnike, odnosno za profesionalnu upotrebu!

– Dakle, ovo medicinsko sredstvo nije namenjeno građanima da ih samoinicijativno koriste – naglašava za „Blic“ Zelić.

Kako dodaje, ovaj test je registrovan u ALIMS- u rešenjem broj 515-02-04844-20-004 od 11. januara ove godine.

Inače, brzi antigenski testovi na koronu, pa i ovi koji se uzorkuju iz pljivačke, nisu novina i dostupni su još od letos.

U našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva registrovano je 113 testova za dijagnostiku kovida, od kojih su 22 testa registrovana kao brzi, saopštili su sredinom decembra iz ove ustanove. Ovo saopštenje ALIMS-a došlo je kao hitna reakcija u trenutku kada se pročulo da su u apotekama dostupni antigenski testovi.

Naglasili su da nijedan od brzih antigenskih testova koji je registrovan u Agenciji, ne poseduje „CE“ sertifikat za proizvode za samotestiranje, već su namenjeni isključivo za upotrebu od strane stručnih lica!

il-testovi-novi NOVI KUĆNI TESTOVI NA KORONU Za 10 minuta otkrivaju da li ste zaraženi, koštaju 1.600 dinara, ali evo šta poručuju iz Agencije za lekove

Iz ALIMS- a su apelovali na građane da ne koriste ove testove na svoju ruku, jer postoje brojni rizici vezano za njihovu nestručnu upotrebu, kao i problemi vezani za odlaganje opasnog biološkog otpada.

Dostupni i kod komšija

Zanimljivo je da su od kraja januara ovi testovi dostpuni i u pojedinim apotekama u Crnoj Gori. Tamošnji mediji prenose da je cena testa 15 evra, ali da kupce zbunjuje to da se preporučuje da testiranje obavi medicinski radnik, te samim tim odvraća vlasnike apoteka da naruče ove testove.

InfoLIGA/Blic

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *