Ivanjica: Da li rodna zemlja može da donese koru hleba? (VIDEO)

Četvoročlana porodica Janković  iz ivanjičkog sela Katići jedna je od retkih koja selo nije želela da zameni gradom. Ostali su na porodičnom imanju u želji da se bave poljoprivredom i na taj način obezbede sigurnu ekonomsku egzistenciju. Međutim, iako imaju dve krave, par ovac i svinja, uzgajaju krompir i maline, nisu zadovoljni trenutnom situacijom. Kažu da se na selu radi po 14 sati, i to nije problem, ali kada svoj rad treba da naplate onda je muka velika. Ove godine Jankovićima je ostao gotovo sav krompir koji su proizveli jer, kažu, niko za njega i ne pita. Vladimir Janković kaže da se ipak snalaze, ali kada se podvuče crta nema neke zarade. Ove godine je zakazo krompir a cena malina je bila dobra.

Život na selu ima i svojih prednosti, zdrava hrana, čist vazduh i organizacija posla po sistemu ‘’sam svoj gazda’’.U porodici Janković nema podele na muške i ženske poslove. Kada je potrebno svi su tu da se započeto uradi što brže i kvalitetnije.

il-porodica-katici- Ivanjica: Da li rodna zemlja može da donese koru hleba? (VIDEO)

Jankovići ipak veruju da će država u narednom periodu više ulagati u poljoprivredu i samim tim olakšati život ljudima koji su ostali na selu.Selo ima svojih prednosti i mana ali zbog ubrzanog i stresnog života u gradu i usamljenosti do koje on dovodi, sve više ljudi razmišlja o povratku u prirodu. Uz malo bolje uslove za poljoprivrednike mogla bi se zaustaviti, ili bar umanjiti, migracija iz sela u grad.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *