Približavanje Jupitera i Saturna posmatrano sa Gliječkog brda (VIDEO)

Dve sunčeve planete Jupiter i Saturn koje svaka svojom orbitom obilaze oko Sunca, gledano sa Zemlje su se prividno poravnale jedna ispred druge i videle su se sa Zemlje kao jedna blistava zvezda u ponedeljak 21. decembra, na jugozapadnom horizontu. Bile su na istoj liniji gledano sa naše planete iako su i u tom trenutku međusobno bile udaljene više od 700 miliona kilometara.

Jupiter dok kruži oko Sunca prolazi tačkom poravnanja sa svojim susedom Saturnom svakih 20 godina.

Međutim, ono što je ovog puta bilo specifično je što se „konjunkcija“ po zalasku Sunca videla svuda sa Zemlje, tamo gde je bilo vedro.

Poslednji put kada je svuda sa Zemlje bilo moguće uočiti „susret“ Jupitera i Saturna, bilo je jula 1623. godine. Ipak, tada je bilo gotovo nemoguće videti približavanje zbog blizine te tačke položaju Sunca.

Pre toga, konjukcija je bila vidljiva u martu 1226. godine.

Članovi Astronomskog društva “Orion” iz Ivanjice, večeras su sa Gliječkog brda putem teleskopa posmatrali ovaj izuzetno redak fenomen.

Jupiter i Saturn u toku svog približavanja međusobno su bili udaljeni više od 730 miliona kilometara, dok je Zemlja od Jupitera udaljena još 890 miliona kilometara.

Jupiter je inače najveća planeta sunčevog sistema i 2,5 puta je masivniji od svih ostalih sedam planeta zajedno, odnosno od Zemlje je veči više od 318 puta.Il-jupiter-i-saturn Približavanje Jupitera i Saturna posmatrano sa Gliječkog brda (VIDEO)

Kao gasoviti džin, Jupiter je najvećim delom izgrađen od gasova i manjim delom od tekućih elemenata, sa dominantnim udelom vodonika i helijuma. U znatnoj meri u strukturi planete se nalaze i metan,amonijak, vodonik deuterit, etan i voda..

Jupiter ima 79 prirodnih satelita, zaključno sa 2017. godinom, a većina njih ima dimenzije manje od 10 kilometara u poluprečniku i otkriveni su uglavnom posle 1975. godine. Četiri najveća i najjasnija meseca poznata i kao “Galilejevi sateliti” – Io, Evropa, Ganimed i Kalisto, vidljivi su sa Zemlje putem običnih teleskopa, a otkrio ih je Galileo Galilej 1610. godine. Najveći od njih, Ganimed ima prečnik veći od Merkura.

Naredno približavanje Jupitera i Saturna sa Zemlje će biti vidljivo 15. marta 2080. godine.

You may also like...

1 Response

  1. Liberte kaže:

    Pohvaljujem, jer zaista znate da nam pružite nesvakidasnje i uzbudljive priče, kao što je ova
    Sad znamo i da postoji astronomsko društvo u ic
    Treba se izdići van prozaicne svakodnevice o koroni, politici o slicno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *