Ivanjičani ”zarobljeni” u Engleskoj

U strahu od novog soja koronavirusa više od 40 zemalja uvelo je zabrane ulaska za putnike iz Velike Britanije. Iako nije reč o prvoj mutaciji, vest jeste alarmantna, jer se novi soj širi višestruko brže nego njegove prethodne varijante – prema nekim procenama, čak i do 70 odsto brže.

Oko 10 000  kamiona ostalo je zaglavljeno na izlazu iz Engleske, nakon što su evropske zemlje, jedna po jedna, donosile odluke o prekidu transportnih veza sa Velikom Britanijom.

Medju ’’zarobljenima’’ u kamionima nalaze se i Ivanjičani.  Nemanja Karalić od ponedeljka je na aerodromu  Manston Airport na trideset kilometara od luke Dover.

-Situacija je katastrofa.  Svi putevi su zatvoreni, usmeravaju nas na aerodrom koji više ne može da prima kamione jer nas ima sigurno oko 10 000. Policija savetuje da se vraćaju ili parkiraju negde pokraj puta. Niko ništa ne zna da nam kaže ni oko testiranja a ni kada će nas pustiti na brod. Vozači su nervozni, iscrpljeni, tu smo već previše dugo a prvi market nam je na četiri kilometra udaljenosti . Kupujemo samo osnovno jer ne znamo do kada ćemo ostati ovde. Što je najgore kamioni i dalje pristižu a nema više igla gde da padne.-priča Karalić.

IL-Engleska-aerodrom Ivanjičani ''zarobljeni'' u Engleskoj

Njegov kolega, takođe Ivanjičanin, Željko Kolarević, zaglavljen je na brodu jer iz Engleske još uvek nema zelenog svetla za usidrenje u luku  Dover.

IL-Aerodrom-Engleska Ivanjičani ''zarobljeni'' u Engleskoj

Nova varijanta koronavirusa očigledno je izazvala veliku pometnju.Smatra se da je  nastala u Londonu u septembru i da je potekla iz pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom, koji nisu mogli da pobede virus, prenosi BBC. Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da za sada nema “nijednog dokaza o promeni težine kliničke slike” niti o većoj stopi smrtnosti.

Osim Velike Britanije, prisutnost novog soja koronavirusa prijavile su Italija, Nemačka i Holandija. Ostaje otvoreno pitanje hoće li nova varijanta virusa biti otporna na zaštitu koju nude odobrene vakcine. Za sada, stručnjaci uveravaju da će vakcine i u slučaju novog soja, biti efikasne.

You may also like...

2 Responses

  1. Liberte kaže:

    Kao što rekoh,gospođa iz ovih krajeva su dobrovoljno otišli u V. Britaniju,a sada se žale da su zarobljeni. U doba korone, svi smo negde zarobljeni i trpimo da prodje
    Zar je veliko četiri kilometra da se prošetate do marketa, kupite hranu itd i kulirate u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ne npr na Grabovici

  2. Nikola kaže:

    Ima nas vise iz Ivanjice,Arilja i Lopasa. Trenutno iz firme Kalajanovic se nalazi 9 vozaca zarobljenih na ostrvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *