Medvedi na Goliji još uvek budni – Radun i Mališa markirani (VIDEO)

Ivanjica –  Neočekivano visoke temperature za ovo doba godine uticale su i na medvede na Goliji koji iako je sredina januara još uvek nisu utonuli u zimski san. To je potvrdio i tim sa Biološkog fakulteta na čelu sa profesorom Duškom Ćirovićem, koji od 2007. godine, kroz različite projekte obeležava i prati medvede u Srbiji.

Prema procenama upravljača šumskog gazdinstva i lovaca, na Goliji ima preko dvadeset medveda, a za sada su markirana dva- Radun i Mališa.

Iako su u Kovilju kod Ivanjice prošle godine uspešno uhvatili i markirali medveda Raduna ove godine im to nije pošlo za rukom. I pored ogromnom truda tima koji je napravio stazu do hranilišta očigledno je da su medvedi uživali u obilju plodova u prirodi, pa su od ovih životinja u zamci ostali samo tragovi.

IL-Medved-Radun-Kovilje Medvedi na Goliji još uvek budni - Radun i Mališa markirani (VIDEO)

Najavljena izgradnja auto-puta koja će delom  obuhvatiti i ovu teritoriju, može stvoriti probleme medvedima, ali i drugim divljim životinjama, pa profesor Ćirović ističe da je zaravan blizu ivanjičkih sela idealno mesto za zeleni most.

IL-medvedi-kovilje- Medvedi na Goliji još uvek budni - Radun i Mališa markirani (VIDEO)

Praćenjem kretanja mrkih medveda po strmim vrletima Golije dobijaju se neprocenjive informacije o ponašanju, navikama, brojnom stanju, polu i starosnoj strukturi ovih životinja, a ostavljanjem hrane sprečava se šteta kod lokalnog stanovništa, jer su upadi medveda u ivanjička sela poslednjih godina sve učestaliji.

You may also like...

1 Response

  1. Vuk kaže:

    ISELITE MEDVEDE IZ IVANJUCE !!!
    NIJE IVANJICA KANADA DA IMAMO HIJLADE KVADRATNIH KILOMETARA DIVLJINE DA MOZETE DA IH NASELJAVATE. DA LI STE VI NORMALNI! ? DA LI STE PITALI MESTANE ? NESMEJU LJUDI NIGDE PESKE DA IDU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *