U Moravičkom okrugu 137.715 nelegalno izgradjenih objekata

Na području Moravičkog upravnog okruga ukupno je popisano 137.715 nelegalno izgrađenih objekata fizičkih i pravnih lica. Najviše na teritoriji grada Čačka 104.100, potom Ivanjice 15.757, Lučana 13.703 i opštine Gornji Milanovac 4.155.

Broj rešenih predmeta, odnosno izdatih rešenja o ozakonjenju do današnjeg dana je 9.893 na nivou Moravičkog upravnog okruga. Od  strane gradske Uprave za urbanizam u Čačku 6.402, u Gornjem Milanovcu 1.757, Ivanjici 321 i Lučanima 1.113. Ovaj broj ozakonjenih objekata je veći od statističkih podataka jer je jednim rešenjem o ozakonjenju obuhvaćeno više nelegalno sagrađenih objekata (pomoćni objekti) istog vlasnika a koji su ušli u ukupan broj popisanih pojedinačno.

U zakonom propisanom postupku doneto je 6.504 rešenja o rušenju nelegalno sagrađenih objekata, sa ciljem da se ubrza procedura za njihovu legalizaciju ali i ne namerom da se uklone ukoliko nema posebnih smetnji za njihovo ozakonjenje. Najviše u Gornjem Milanovcu 3.655, Lučanima 1.581, Čačku 1.132 i Ivanjici 359. Ni jedan objekat do ovog trenutka nije porušen, saopštio je Slobodan Jolović načelnik Moravičkog upravnog okruga.

Vlada Republike Srbije je loklanim samoupravama u Moravičkom okrugu, i čitavoj Srbiji, odobrila da mogu angažovati 32 lica kako bi se poslovi ozakonjenja objekata završili u planiranom roku. Gradu Čačku je odobreno 17, Gornjem Milanovcu 10, Ivanjici 3 i opštini Lučani 2 radnika.

Prema navedenim podacima, najmanje nelegalno sagrađenih objekata je na teritoriji opštine Gornji Milanovac (4.155) i najveći  procenat rešenih predmeta (42%).

Ozakonjenje objekata je u opštem interesu i građana i države, pa se očekuje da se ceo posao završi 2020.godine.

You may also like...

2 Responses

  1. Ana kaže:

    Kako su neki nelegalni objekti legalizovani a neki srušeni? Na osnovu cega je kod hotela Solajicima i jos nekim ljudima srusen lokal,a recimo Petrovicima za koje je postojalo resenje za rusenje nije jer je neko bio lider opstine? Hoce li odgovarati nadlezni inspektori za propust sto su dozvolili da se legalizuje nešto sto ne sme a srusili nesto drugo?

  2. Slobodan Spasovic kaže:

    Neka mi neko objasni da mogu to razumeti apsolutno svi. O kakvom gradjevinskom zemljistu moze biti reci u selima gde ljudi prave objekte po potrebi i mogucnostima u vezi uzgoja stoke, Povrca , voca i periodicno menjaju namenu i od kada je to seosko domacinsvo postalo na gradjevinskom zemljistu i ko je radio procene i proracune tog istog prilikom gradnje objekata koji dotiraju jos iz proslog veka u selima? Kada su dobili struju , gradsku vodu, kanalizaciju i odvoz smeca?! Za sta oni treba da placaju porez? Za ono sto su svojim znojem i krvlju napravili zbog neophodnosti opstanka? Sramota nevidjena i od drzave i od rukovodstva. Vecina sela nema ni autobusa danas ni lekara , a da ne pricamo kavi su putevi na nekih 15-20 km od Ivanjice kada se krene ka selima gd e nema ni autobusa da se moze doci do lekarske pomoci …. !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *