Neizmirene naknade za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta moraju se platiti

Porez kojim se plaćalo uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta na teritoriji cele Srbije, ukinuta je 1. januara 2014. godine. Razlog za ovakvu odluku Ministarstva finansija bio je između ostalog i u činjenici da se visina naknade za korišćenje građevinskog zemljišta višestruko razlikovala od opštine do opštine.

Međutim, bez obzira na ukidanje poreza, obaveze građana i pravnih lica koje su nastale do 31. decembra 2013. godine po ovom osnovu i dalje važe i moraju se izmiriti.

U ivanjičkoj opštini takvih je oko 1.500. Kod pojedinaca dugovanja sežu do 2002. godine unazad. Kamate za period do ukidanja ove poreske obaveze nisu zaračunavate, kao ni u razdoblju nakon toga, ali su uvedene početkom ove godine, kada je napravljen kompletan spisak dužnika, a podaci uneti u sistem poreske uprave opštine Ivanjica.

Iznosi dugovanja kreću se od 2.000 do preko 20.000 dinara, dok pojedina pravna lica  imaju obavezu da na ime uređenja i korišćenja građevinskog zemljišta zaključno sa krajem 2013. plate i preko milion dinara, uz kamatu sada već za gotovo godinu dana kašnjenja, saznajemo u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju.

Ključne promene u izmenama zakona koje su na snagu stupile pre gotovo četiri godine i koje na neki način kompenzuju naknadu za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, odnose se na utrvrđivanje osnovice poreza na imovinu, a to je na lokalu tržišna vrednost zemljišta po zonama, koja se utvrđuje na osnovu procene koje opštine javno objavljuju jednom godišnje. Ako to ne čine na vreme, primenjuje se knjigovodstvena vrednost zemljišta kao osnovica za porez.

You may also like...

1 Response

  1. Slobodan Spasovic kaže:

    Polovina Kuca u Ivanjici je napravljena na zemljistu i uslovima koji nikada nece odgovarati standardima tako da i ne treba za to naplacivati ljudima porez na nesto sto i nije po propisu uradjeno. I ne treba praviti budale od naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *