Realizovano 200 projekata – u toku proces sticanja geografskog porekla ivanjickog krompira

Zahvaljujući projektima koje su u poslednje tri godine finasirale Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske na jugoistoku i jugozapadu Srbije otvoreno je blizu 100 novih preduzeća i zaposleno 300 ljudi, istakao je Grem TIndal, menadžer programa Evropski PROGRES na trećem godišnjem sastanku Upravnog odbora koji je danas održan na Vlasinskom jezeru.

Od 251 projekta koji su finansirale EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa, jednog od najvećih razvojnih programa u Srbiji, 80 odsto projekata je već završeno, a vidljivi su i prvi efekti koji doprinose društvenom i ekonomskom razvoju 34 lokalne samouprave.

  • Značajno smo poboljšali  ekonomsku i socijalnu infrastrukturu, doprineli većem razumevanju procesa dobrog upravljanja i rodne ravnopravnosti, a u narednom periodu na vama je da ove procese primenjujete u svom radu i projektima, rekla je Ana Stanković, menadžerka projekata Delegacije EU u Srbiji.

Petar Vasilev je ispred Švajcarske kancelarije za saradnju naglasio da znanja koje su predstavnici lokalnih samouprava stekli u oblasti dobrog upravljanja treba primenjivati u radu, planiranju i odlučivanju, jer se tako dugoročno doprinosi boljem životu stanovništva.

IL-Evropski-PROGRES-Vlasina Realizovano 200 projekata - u toku proces sticanja geografskog porekla ivanjickog krompira

Kako je na sastanku Upravnog odbora rečeno posebno je važan napredak koji je prema analizama koje Evropski PROGRES radi u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, ostvaren u unapređenju konkurentnosti. Više od tri četvrtine programskih opština je značajno povećalo svoju konkurentnost i to posebno u upravljanju finasijama, pripremi tehničke dokumentacije, izdavanju građevinskih dozvola i pružanju opštinskih usluga, odnosno onim oblastima na kojima je bila fokusirna podrška putem programa Evropski PROGRES.

Uspešno realizovan projekat zaštite geografske oznake vlasinskog meda za koji su EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa opredelili 10.000 evra upravo je jedan od primera podrške unapređenju konkurentnosti lokalne privrede i proizvođača koji će doprineti i boljoj promociji  područja Vlasine.

Pored vlasinskog meda, u toku je i proces sticanja geografske oznake za ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjeničku stelju i sjeničko jagnje, čime će ovi proizvodi nastali kao rezultat tradicije, znanja i veština, biti spremni za izlazak na evropsko tržište.

IL-krompir-ivanjica-skladisten Realizovano 200 projekata - u toku proces sticanja geografskog porekla ivanjickog krompira

Predstavljajući dosad postignute rezultate programa ocenjeno je da je napredak ostvaren i u oblasti infrastrukture. Naime, 40 glavnih projekata pripremljenih uz podršku Evropskog PROGRESa mogu da privuku potencijalne investicije u vrednosti od 29 miliona evra, što premašuje ukupan budžet Evropskog PROGRESa za pet miliona evra, dok je sedam opština već dobilo donacije vredne više od tri miliona evra.

Radovi na 19 lokalnih infrastrukturnih projekata se odvijaju po planu, a istaknuta je važnost infrastrukturnih projekata u 14 opština  uključenih u realizaciju Evropskog PROGRESa za koje je EU opredelila više  od 3,2 miliona evra. Ovi projekti su ugovoreni kroz Nacionalni program IPA 2013, prvi koji se sprovodi u decentralizovanom upravljanju EU sredstvima. Takođe, ugovorena su još dva regionalna projekta koje realizuje Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije koji radi pri Ministarstvu finansija – a to su završetak izgradnje novog hirurškog bloka Gradske bolnice u Vranju i izgradnja zgrade za hitnu službu Doma zdravlja u Novom Pazaru.

Na sastanku je i istaknuto na da je program u značajnoj meri  doprineo unapređenu socijalne uključenosti kroz aktivnosti koje su direktno doprinele socijalnom i ekonomskom osnaživanju 9.000 ljudi iz ranjivih grupa, posebno žena i Roma. Najviše je učinjeno u pogledu njihovog zapošljavanja, obrazovanja, unapređenja pristupa socijalnim, zdravstvenim i opštinskim uslugama, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *