Održan sastanak sa ministrom Nedimovićem na temu malina i kupina

U ministarstvu poljoprivrede u Beogradu, danas je održan sastanak sa ministrom Branislavom Nedimovićem, kojem su pored 11 članova upravnog odbora asocijacije „Malinari Srbije’‘, inače inicijatora skupa, prisustvovali predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, njegov pomoćnik, Nenad Glavinić i predsednik SO Arilje, Dragiša Terzić. Konkretan povod za sastanak bile su vremenske neprilike u proteklom periodu koje su ugrozile proizvodnju i plasman maline i kupine u većem delu zemlje.

Učesnici sastanka razgovarali su o modalitetima za rešavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti, a doneti su i određeni zaključci prema kojima bi situacija u proizvodnji ova dva važna voćarska proizvoda ubuduće bila mnogo transparentnija.

IL-ministar-poljoprivredeNedimovic Održan sastanak sa ministrom Nedimovićem na temu malina i kupina

Branislav Nedimović

Naime, zaključeno je da će resorno ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama pokrenuti proces zaštite geografskog porekla za malinu i kupinu, što će rezultirati preciznim podacima o tome koliko se ovog voća i na kom području proizvodi. Nosilac projekta biće Ministarstvo poljoprivrede dok će lokalne samouprave sa voćarskim institutima obezbediti potrebnu logistiku.

Jedan od učesnika današnjeg sastanka, predsednik Asocijacije, Dobrivoje Radović, rekao je za InfoLIGU da je dogovoreno da u narednom periodu stručne komisije naprave procenu štete u malinjacima i kupinjacima, nastale kao posledica zimskog izmrzavanja zasada i aprilskog snega.

  • IL-radovic Održan sastanak sa ministrom Nedimovićem na temu malina i kupina„Prihvatili smo Nedimovićev predlog, i ovo je prvi put da se jedan ministar u zadnjih 10-15 godina ozbiljno uključi u problematiku proizvodnje maline i kupine. To je za svaku pohvalu i vrlo brzo očekujemo konkretne rezultate. Nedimović je rekao da bi, kada se budu znale razmere štete, resorno ministarstvo moglo reagovati preko Direkcije za robne rezerve, tako što bi se poljoprivrednicima pomoglo kroz nabavku repromaterijala (hemija,preparati,  djubrivo…) –kaže Radović.

Na sastanku je neizostavno bilo reči i o ceni ovog voća za 2017. godinu. Ministar Nedimović je obelodanio podatak da je tokom marta meseca  izvezeno 9.750 tona maline po prosečnoj ceni od 2,33 evra, te da zalihe iz prošle godine neće dočekati ovogodišnju kampanju berbe i otkupa.

O ceni otkupa ministarstvo poljoprivrede će razgovarati sa pet najvećih izvoznika, predstavnika carine i lokalnih institucija. Domaćin sastanka koji će biti održan u drugoj polovini maja u Ivanjici ili Arilju biće Asocijacija „Malinari Srbije“.

Radović kaže i da će se prema dogovoru sa ministrom Nedimovićem, u narednom periodu voditi i precizni podaci o tome koliko se maline i kupine, odakle i po kojoj ceni uveze u Srbiju. Biće poznati i podaci o ceni ovog voća na evropskom i svetskom tržištu.

  • Ministar je obećao i da će ozbiljno preispitati mogućnost za proglašenje maline i kupine za strateške proizvode Srbije, te da će u saradnji sa lokalnim samoupravama u brdskoplaninskom području, kao što su Ivanjica, Arilje i druge opštine, pomoći u revitalizaciji atarskih puteva, učestvujući sa 50 odsto sredstava za nabavku kamenog agregata za nasipanje. – 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *