Ivanjičani sagradili 12.272 nelegalna objekta

Na području opštine Ivanjica, u aktivnostima na primeni Zakona o ozakonjenju, do 1. marta ove godine popisano je ukupno 8.306 objekata. Od ovog broja 6.350 su stambeni, 1.906 pomoćni i 50 poslovni objekti. Kada se ovom broju doda i 3.966 objekata čiji su vlasnici podneli zahteve za legalizaciju pre stupanja na snagu pomenutog zakona, ukupan broj izgrađenih objekata bez dozvole na teritoriji ivanjičke opštine je 12.272.

U međuvremenu, po ranijim zakonima o legalizaciji i najnovijem o ozakonjenju, broj okončanih predmeta dostigao je broj 565.

Proces ozakonjenja predviđa da svaki objekat koji nema građevinsku dozvolu bude popisan na licu mesta, pri čemu geometri premeravaju gabarite i izračunavaju korisne neto površine, na osnovu kojih se kasnije plaća i taksa za uknjiženje.

Nadležni u Odeljenju za urbanizam, stambene i komunalne poslove, uveliko šalju obaveštenja vlasnicima objekata koji su zahteve za legalizaciju predali po ranijim zakonima, u kojima ih obaveštavaju da u roku od 30 dana nadležnim službama trebaju dostaviti potrebnu nedostajuću dokumentaciju. Takva ista obaveštenja zatim će biti upućena vlasnicima popisanih objekata tokom prošle i ove godine.

Za stambene objekte do 100 kvadrata površine na čitavoj teritoriji opštine, na ime takse biće potrebno izdvojiti 5.000 dinara. Za neto površinu od 100-200 metara kvadratnih taksa je 15.000 dinara. Ukoliko imate kuću površine između 200 i 300 kvadrata biće vam neophodno 20.000, a za objekte preko 300 m2 – 50.000 dinara.

Za 500 kvadratnih metara poslovne površine biće neophodno 250.000, a za one preko ove površine, 500.000 dinara.

Svaki pomoćni objekat koji je sagrađen od čvrstog materijala, odnosno betona, blokova ili cigle, u procesu ozakonjenja koštaće po 5.000 dinara bez obzira na njegovu površinu. Ukoliko vlasnici imaju više malih pomoćnih objekata, a ne žele ili ne mogu za svaki od njih platiti pomenutu cifru, mogu zatražiti izradu geodetskog elaborata čime će svaki od njih biti usnimljen, pa će onda proces ozakonjenja koštati kao jedan. Međutim, za izradu eleborata treba izdvojiti bar 10.000 dinara.

Pomoćni objekti sagrađeni od brvana i drugih drvenih elemenata sa temeljima od kamena nisu predmet ozakonjenja.

Kuće za stanovanje izgrađene pre 1961. godine podležu ozakonjenju odnosno legalizaciji, ali se na njih neće plaćati takse ukoliko su ucrtane u kopije plana, odnosno ukoliko vlasnici sa dva svedoka dokažu da su one izgrađene pre pomenute godine.

You may also like...

2 Responses

  1. Jedan kaže:

    Da li je normalno da na podnesen zahtev za legalizaciju 2003 godine, posle cetrnaest godina dobijem odgovor da u roku od 30 dana moram dostaviti nedostajucu dokumentaciju? Zasto oni imaju 14 godina rok a ja 30 dana?

    • jana kaže:

      Vrlo pametno pitanje , ali na to naravno , nećete dobiti odgovor, jer ga ni oni koji su to pisali neznaju!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *