Ivanjica dobila 87,6 miliona za uređenje obaloutvrda

Opštini Ivanjica odobreno je 87,6 miliona dinara za sanaciju obala reka u užem gradskom jezgru a na osnovu Uredbe o utvrđivanju državnog programa hitnih sanacionih radova na objektima za zaštitu od voda oštećenim u poplavama u maju i junu ove godine, koju je donela Vlada Srbije.

Od ukupnog iznosa novčanih sredstava, 30 miliona je namenjeno za hitne radove na zaštiti leve obale reke, odnosno obaloutvrde koja će štititi gradsko groblje, u dužini od 120 metara.

IL-obaloutvrda-groblje Ivanjica dobila 87,6 miliona za uređenje obaloutvrda

Ostatak novca, odnosno 57,6 miliona dinara predviđeno je za sanaciju postojeće obaloutvrde na levoj obali Moravice uzvodno od brane. Prema planu, biće sanirano 250 metara obale, konačno rešen problem odrona na delu ispod odmarališta Golija i izgrađeno nadvišenje obale koje će sprečiti plavljenje ugroženog naselja.

IL-obaloutvrda-park2 Ivanjica dobila 87,6 miliona za uređenje obaloutvrda

Prema državnom programu hitnih sanacija, Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“ pokreće i sprovodi postupak javne nabavke i zaključuje ugovor sa izvođačem radova, a na osnovu usvojenih tehničkih rešenja.

Opština Ivanjica će u kratkom roku doneti odluke o merama hitnosti sanacije a obezbediće i rešavanje imovinsko pravnih pitanja u skladu sa svojim nadležnostima.

Rokovi za završetak radova na dve pomenute lokacije uslovljeni su meteorološkim i hidrološkim uslovima za izvođenje radova na terenu, ali su limitirani na 9 meseci od dana zaključenja ugovora sa izvođačem. Realno je očekivati da oni počnu na proleće iduće godine.

Vanredne hidrometeorološke okolnosti u maju i junu ove godine uslovile su ekstremno velike dotoke vode u veoma kratkom vremenu na bujičnim tokovima u južnom i zapadnom delu Srbije, konkretnije u slivovima Južne i Zapadne Morave i Drine. Tom prilikom zabeležena su plavljenja priobalja, erozija i zasipanja rečnih korita, pojave klizišta i odrona.

Područja jedinica lokalnih samouprava koja su tada bila ugrožena pored Ivanjice su Vrnjačka Banja, Arilje, Vlasotince, Lučani, Kraljevo, Požega, Rača, Prijepolje, Priboj, Krupanj i Knjaževac.

 

Ukupno izdvojen novac za izradu projektno-tehničke dokumentacije i sanaciju objekata u svim pomenutim opštinama i gradovima iznosi 836.793.000 dinara i obezbeđen je preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

You may also like...

7 Responses

 1. Stanko kaže:

  Lepa vest!

 2. Mislilac kaže:

  sve ovo je lepo. pozdravljam, iskreno, svaka cast da se neko setio. a gde su fabrike, nova radna mesta, bez toga nema zivota. pozuriteeeeeee

 3. gorstak kaže:

  Samo napred, radite, koliko god da uradite vise je od prethodnih…Samo nemoj da se zaigrate i imacete podrsku…narod vidi a ljubomorni reze

 4. Vucacanin kaže:

  A ko nam garantuje da ce ovo biti uradjeno

 5. Milorade kaže:

  A sta znaci gradska vlast?

  • Goca gradjanka kaže:

   Kapiram da je to garnitura u kojoj nema vucacana….aman vise…da se odmorimo od jednih te istih ljudi…
   P.S. Svaka cast za ovu investiciju, napokon da neko uradi pravu stvar i nadam se da cete uskoro srediti citav park jer je to najlepsi deo Ivanjice i treba da sija celom duzinom setalista..

 6. JORGOVANKA kaže:

  Napokon gradska garnitura!Svaka cast!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *