Poreski inspektori zatvorili pet ugostiteljskih objekata

Tokom trajanja ovogodišnjeg festivala Nušićijada, republički inspektori poreske uprave su zbog propusta u poslovanju novčano kaznili i privremeno zatvorili čak pet ugostiteljskih objekata u centru Ivanjice.

Prvi dan manifestacije koja u ovoj varoši okuplja veliki broj gostiju, poreski inspektori iz Kragujevca su iskoristili za nenajavljenu kontrolu više uglavnom ugostiteljskih objekata u pešačkoj zoni. Prema našim nezvaničnim saznanjima, kod njih pet su otkrivene brojne nepravilnosti, a osnovni njihov „greh“ je neevidentiranje prometa, odnosno neizdavanje fiskalnih računa.

Poreska uprava je iz tog razloga privremeno zatvorila caffee: „Nostalgija“, „Centar“, „Bon Ami“ i „De Gaulle“, kao i „Pivnicu“ hotela „City“.

IL-poreska-zatvorila-kafane2 Poreski inspektori zatvorili pet ugostiteljskih objekata

Na ulaznim vratima ovih lokala stoji obaveštenje o razlogu privremenog zatvaranja uz objašnjenje da je „evidentiranje prometa osnov za uredno izmirenje poreskih obaveza“.

U istom obaveštenju, uz slogan „Borite se protiv sive ekonomije – uzmite račun“, navodi se da „bez poreza nema novca za penzije, plate lekara i profesora, nema sredstava za socijalne programe pomoći najugroženijima, ali ni razvoja infrastrukture“

Većina vlasnika lokala sa kojima smo razgovarali kažu da su inspektori bili vrlo strogi i da su tražili dlaku u jajetu, svedočeći da su ih zatekli u gužvi koja je nastala zbog velikog broja gostiju koji je došao na Nušićijadu.

IL-poreska-zatvorila-kafane3 Poreski inspektori zatvorili pet ugostiteljskih objekata

Poreska uprava je bila neumoljva, pa će svaki kažnjeni lokal biti zatvoren po sedam dana.

Inače, kazne za neizdavanje fiskalnih računa mogu biti novčane u rasponu od 100 hiljada do 2 miliona dinara za pravno lice, odnosno 50 do 500 hiljada dinara za preduzetnike, ili kazne privremene zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana.

You may also like...

9 Responses

 1. Nele kaže:

  Neka zatvore. Nušićijada nije parada pijanstva i kiča već kulturna manifestacija. Te drske barabe rade svoj posao. Pare koje ugostitelji utaje na porezu ogledaju se u propalim putevima, jadnom školstvu, propalom zdravstvu. Opet pitanje, šta rade ivanjički inspektori kad im svaki put ovako dođu sa strane i sve zatvore. Svi građani treba da traže fiskalni račun za svako piće, ko ne dobije treba da ih prijavi odmah. Svaki dan sve zatvarati dok se ne uvede red. Poreska uprava u Ivanjici je leglo korupcije, zato nikad nikoga i ne diraju, to svi znaju.

 2. Pazljivo vas pratimo kaže:

  Pozivam sve ugostitelje da za sledeću Nušićijadu zatvore sve ugostiteljske za vreme trajanja manifestacije pa neka ove drske barabe sledeći put maltretiraju neku drugu profesiju, a ne da broje ratluk i mere brašno po kuhinjama bednici jedni i oni i oni koji su ih poslali

  • Marko kaže:

   Svaka cast. Apsolutno se slazem. Posalju ih da pokupe harac onaj koji su dali iz budzeta da se odrzi Nusicijada.

 3. Krsman kaže:

  Kafana Pod Trešnjom je za četiri dana nušićijade imala ogroman promet. Zanima me koliko je prošlo preko kase I ZAŠTO NJIH NIKO NE KONTROLIŠE!

 4. branko kaže:

  Samo sedam dana???
  E baš me zanima kada će opet doći?
  U kafiću DE GAULE godinama unazad nisam video fiskalni račun.Dobro se sećam kada sam sedeo sa gostima sa strane i kada su insistirali da oni plate tražili su račun . Konobar (ako tako može da se nazove, pošto vlasnik menja svakih 15 dana osoblje) je došao sa objašnjenjem “ne radi nam renutno kasa”
  Nisu mogli da veruju da lokal na takvom mestu ne izdaje račune ponovo su insistirali na fiskalnom računu da bi na kraju konobar došao i rekao da kuća časti i da ne moraju da plate.
  Jednostavno u DE Gaule pre će da vas pogodi raketa iz Severne Koreje nego da vidite račun. Kako je to moguće , ko stoji iza toga i ko uzima proviziju???’

 5. jovo kaže:

  xxxx ugostitelj, kakva pivnica, kakvi bakraci zatvorite to i ne otvarajte.

 6. Peks kaže:

  Realno svi znamo da niko ne izdsje racune po centru. Pitanje je sta poreski inspektori u Ivanjici rade i za sta primaju platu? Ja bih ih zatvarao sve dok ne nauce da rade po zakonu.Znamo svi da ugostitelji mlate dobru lovu, a poreza nigde. Poreski inspektori u Ivanjici su u talu sa ugostiteljima, cim ih nikad ne zatvaraju i ne kaznjavaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *