Devet ivanjičkih škola i predškolska ustanova u štrajku upozorenja

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnikanastaviće pregovore sa vladom i resornim ministarstvom o zahtevima koje suizneli juče, tokom jednodnevnog štrajka upozorenja. Sedam osnovnih i dveivanjičke srednje škole, kao i predškolska ustanova, priključili su se ovomprotestu. Skraćenja časova na 30 minuta, međutim nije bilo u dve osnovne škole,u Kovilju i Bratljevu.

IL-strajkprosvetaraskola30 Devet ivanjičkih škola i predškolska ustanova u štrajku upozorenja

Zahtevi prosvetаra su isti već duže vreme, trаže nаstаvаk pregovorа o plаtnim grupаmа i rаzredimа, povećаnje zаrаdа zа 14,67 odsto i početаk pregovorа o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u mаrtu sledeće godine.

Prosvetari su samo tokom ove godine štrajkovali tri puta, i kako kažu, nema razloga da sa njima prestanu.

„Na području naše opštine većina prosvetnih radnika je časove završavala nakon 30 minuta, a u nekim školama pojedini nastavnici su držali pune časove. Tražimo obećano povećanje plata od 14,67 odsto za decembar, nastavak razgovora o platnim grupama i razredima čija je primena trebala da počne 1. januara 2019. a sada je pomerena na 2020. godinu. Takođe tražimo od prethodne vlade obećanu isplatu Svetosavskih nagrada i vraćanje onog novca što nam je država uzela. Mislim konkretno na onih 10 procenata“, kaže za Info LIGU Dragoslav Radojević, predsednik opštinskog odbora Sindikata obrazovanja uIvanjici.

Sva četiri reprezentativna sindikata očekujuskori zvanični razgovor sa resornim ministrom Šarčevićem, koji je izjavio da zaštrajkom nema potrebe, dodavši da su prosvetni radnici imali četiri povećanjaplate u poslednje dve godine – prvo četiri, pa šest, deset i sada devet odsto.

You may also like...

5 Responses

  1. Petar kaže:

    I kao, prosvetni radnik, trebalo bi da znate da je ispravno reći – radili BISMO – a ne ovako kako ste Vi, gospodine, napisali… Gde li kupiste diplomu…

    • Momčilo kaže:

      Diplomu sam znanjem stekao na Bg univerzitetu ; tvoje kolege koje braniš kupuju diplome i radna mesta; poznata pojava kupovine diploma i radnih mesta u srbistanu po kome ste poznati u Evropi..

  2. Momčilo kaže:

    Kako ove ljude više nije sramota da štrajkuju,nije mi jasno..neka napuste posao ako im je mala plata,ima nas na birou koji smo prosvetni radnici i radili bi za tu platu koja je njima mala.Najgore obrazovanje u Evropi,a oni svake godine kukaju kako im je mala plata..katastrofa ,kakva smo mi seljana od zemlje…

    • Petar kaže:

      Žalosno je kako razmišljate, ‘dragi’ Momčilo. Od srca Vam želim da zauvek ostanete na birou.

  3. G.N. kaže:

    Mladi pogodni za mnipulaciju

    “Mladi su se jako promenili. Imaju ozbiljne tegobe, od depresije do ostalih psihičkih smetnji. Stvarnost anuliraju narkomanijom, droge i to jeftine ima koliko god hoćete, alkoholom, često mahnitim zabavama. Izlaze i vraćaju se kasno. Ujutru su ‘mrtvi’ ljudi. I vrlo pogodni za svaku vrstu manipulacije. Sve izgleda vrlo smišljeno.
    Vodim ljutu bitku sa decom koji je smisao uopšte ići u školu. Kad im kažem što to sebi radiš, hajde uči, odgovor je ‘šta će mi to, da budemo bednici kao naši roditelji, kao vi’… Mi im jednostavno delujemo kao smešni primeri. Oni vide ko danas ima novac, lopovi i kriminalci, neki marginalni ljudi. Kad odluče da uče, čine to sa idejom da steknu znanja i da ga unovče negde napolju.
    Školu inače doživljavaju kao noćnu moru. Programi su zastareli. Dosadno im je, i s pravom se ljute. U vreme interneta i kompjutera oni iz informatike moraju da uče neke zastarele programe. Naša škola nije koncipirana da razvija razmišljanje nego ponavljanje.
    Kad bi se podvukla crta, deca su nam sjajna kad se uzme u obzir ono što doživljavaju, preživljavaju i koliko smo u stanju da im pružimo.
    A to je minimum minimuma.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *