Niče nova minihidroelektrana ”Moravica” – Da li ugrožava reku?

Zbog opravdanih bojazni da će gradnjom minihidroelektrana na pojedinim rekama biti uništen eko sistem, javnost u Srbiji je poslednjih nedelja prilično uzburkana. Sve je više protesta građana koji čak i svojim telima pokušavaju da spreče početak gradnje i izmeštanje reka iz svojih korita.

IL-staroplaninci_sa_trasparentima_0 Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?

Najsvežiji primer je onaj u opštini Babušnica u zaštićenoj zoni Stare planine. Oni nisu i jedini, protesta je tokom jeseni bilo u Pirotu, Raški i drugim gradovima gde je počela ili je planirana izgradnja malih hidrocentrala.

IL-MZZSlogo Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?Ministarstvo za zaštitu životne sredine, stručnjaci i građanske organizacije su izričito protiv gradnje ovakvih objekata, pogotovo u zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi (Kopaonik, Tara, Đerdap…) ili parkovi prirode kao što je Golija. Kažu da su minihidroelektrane preskupe, nisu adekvatno korisne, pritom uništavaju prirodni svet, a prete da unište i čoveka. I stav EU je da mini hidro-elektrane donose više štete nego koristi.

Tragom ovih događaja, istraživali smo da li će nova minihidroelektrana na reci Moravici u Ivanjici, čija je gradnja započela početkom septembra, eventualno ugroziti životnu sredinu, eko sistem i biološke karakteristike reke i ovog dela gradskog parka kojim se Ivanjičani ponose. Imali smo na umu i činjenicu da je ovo područje u kome se nalazi brana i stara hidrocentrala, deo kulturnoistorijske celine “Stara čaršija” zaštićeno još 1987. godine kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog i velikog značaja.

IL-izgradnja-MHE-Moravica Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?

U vrhu EPS-a, odnosno njihove “Direkcije za obnovljive izvore energije” koja finansira izgradnju minicentrale na Moravici sredstvima obezbeđenim iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, rekli su nam da su pre početka bilo kakvih radova ispoštovali sve zakone, preporuke i mere nadležnih institucija.

  • IL-eps-300x166 Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?“Obavezali smo se da ćemo se pridržavati strogih pravila gradnje u ovakvim uslovima, koja smo dobili od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, opštine Ivanjica, resornih ministarstava za rudarstvo i energetiku i zaštitu životne sredine, kao i ostalih javnih preduzeća. Nova mala hidrocentrala ni na koji način neće ugroziti reku, životnu sredinu, niti prirodni ambijent u kome se gradi” rekao je u razgovoru za Info LIGU naš izvor iz vrha EPS-a.

On tvrdi da je ispoštovana kompletna zakonska procedura kada je reč o izradi planske dokumentacije, urbanističkih i lokacijskih uslova, pa do rešavanja imovinskih odnosa i dobijanja same građevinske dozvole za početak radova. Svi planski akti, navodi, bili su i na javnim uvidima a urađena je i procena uticaja na životnu sredinu.

 

IL-izgradnja-MHE-Moravica-plan Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?

Inače, ovih dana građevinske mašine preduzeća „Hidro-Tan” iz Beograda intenzivno rade na širokom iskopu uz samo korito reke, postavljanju betonskih zidova i temelja mašinske zgrade ali i na rekonstrukciji i uređenju već postojećeg jaza.

IL-izgradnja-MHE-Moravica-2 Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?

Pristup gradilištu za mehanizaciju i građevinski materijal obezbeđen je sa suprotne strane reke, preko zagata, privremenih platoa i rampi, s tim što se vodilo računa da se ne ugrozi protok vode nizvodno od brane. Privremeni most, kako saznajemo biće uklonjen nakon završetka građevinskih radova.

Nova mašinska zgrada za smeštaj jedne turbine („Kaplan Z”) sa pratećom opremom, instalisanog protoka od 9 kubika vode u sekundi, biće dugačka 9,34, široka 9,24 i visoka 13,9 metara. Imaće ravan krov sa otvorom za dopremanje i ugradnju opreme.

IL-izgradnja-MHE-Moravica-plan2 Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?

Nova MHE „Moravica” imaće instalisanu snagu od 670 kW, što znači da će na godišnjem nivou proizvoditi 2,23 miliona kilovat časova struje, čime će značajno biti povećan  proizvodni kapacitet i iskorišćenost reke Moravice za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

IL-izgradnja-MHE-Moravica-3 Niče nova minihidroelektrana ''Moravica'' - Da li ugrožava reku?

Projekat je izradio „Energoprojekt – Hidroinženjering” iz Beograda, a prema predračunu građevinski i građevinsko-zanatski radovi koštaće 470.000 evra, dok će u opremu biti uloženo oko 920.000 evra. Ugradnja nove opreme poverena je preduzećima “Elnos“, „Hidro-Tan i „Pupin“ iz Beograda i „Kesler“ (Kössler) iz Austrije.

You may also like...

3 Responses

  1. Razjasniti kaže:

    Nova MHE „Moravica” imaće instalisanu snagu od 670 kW, što znači da će na godišnjem nivou proizvoditi 2,23 miliona kilovat časova struje, čime će značajno biti povećan proizvodni kapacitet i iskorišćenost reke Moravice za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
    Zabluda!!!
    Autor teksta kaže povećan proizvodni kapacitet. To nižta na znači. Da bi se povećala količine proizvedene energije treba povećati masani protok. E tog povećanja nema. tako da stvari ostaju iste kao kod stare MHE.
    670 kw je instalisana snaga a ne efektivna. To je ključna razlika. Uz sve tehničke inovacije u odnosu na staru malu hidroelektranu nova mini hidroelektrana ne može povećati korisnost od par %. ključni problem je efekat protoka.
    Osnovno pitanje koje se nameće i ono je ključno za projekat je isplativost. Taj podatak se ovde ne daje a on je najbitniji.
    Radi jasnoće i da se javnost ne uvede u zabludu molim osporenje primedbe ili potvrdu iste.

  2. Pitanje kaže:

    Da li neko uopšta zna koliki je trenutno, mesecima, protok Qsr?
    Na osnovu tog ključnog faktora sve ostale parametre skaliramo.

  3. Ana kaže:

    Na tabli pise rekonstrukcija a ne izgradnja. Da li postoje sve dozvole? ista firma koja sad gradi hidroelektranu je radila i rusenje mosta kod brane, zasto nije svo gvozdje izvadjeno iz reke i zasto mesta na kojima su bili noseci stubovi nisu zaliveni betonom kako bi se sprecilo propadanje barane ili necije oovredjivanje?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *