Golijski medvedi Radun i Mališa trenutno se sunčaju

Prolećne temperature nisu izmamile samo ljude na ulice već su i Radun i Mališa, markirani medvedi na ivanjičkoj teritoriji, izašli na sunčanje. Po rečima profesora sa Biološkog fakulteta, Duška Ćirovića, koji prati njihovo kretanje Mališa se trenutno nalazi ispod Jankovog kamena na Goliji, a Radun je izašao iz svog brloga i svakodnedno menja lokacije.

„Medvedi širom Srbije koriste ovo februarsko sunce kako bi upili što više energije. Kako ova zima nije bila oštra mnogi medvedi nisu uopšte spavali, ali to ne utiče negativno na njih. Zimski san inače nije obavezan za medvede i zavisi od pola, uzrasta i vremenskih prilika. Mi upravo radimo prve analize sna medveda tokom zime i pokušavamo da vidimo ima li tu nekog obrasca, odnosno zašto i kako neki medvedi uopšte ne spavaju tokom zime.“- rekao je za InfoLIGU profesor Ćirović, koji od 2007. godine, kroz različite projekte obeležava i prati medvede u Srbiji.

Inače, prema narodnom verovanju ako medved na Sretenje, kada se susreću zima i leto, izađe iz brloga i vidi svoju senku, znači da će zima trajati još šest nedelja, a ukoliko se ne vrati na spavanje, znači da nam je proleće na pragu.

IL-Medved-Radun-Kovilje Golijski medvedi Radun i Mališa trenutno se sunčaju

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *