Donesena pravosnažna presuda u slučaju krađe „Putinove rakije“

Suđenje u slučaju poznatom u medijima kao „krađa Putinove rakije“ je odlukom najviše instance kao drugostepenog organa, Apelacionog suda u Kragujevcu, završeno potvrđivanjem Presude Višeg suda u Kraljevu kojim se, sada osuđeni Raško S. oglašava krivim za produženo krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.
Za protivpravno prisvajanje rakije iz destilerije „Savićević rakija” iz Ivanjice, pravosnažno je osuđen bivši radnik destilerije Raško S., zvani Cigo i od strane suda mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest meseci, te je osuđeni Raško S. tom sudskom odlukom obavezan da oštećenoj destileriji Savićević naknadi stvarnu štetu u visini od 1.788.987,84 dinara, kao i da isplati oštećenom, sudu i tužilaštvu troškove postupka nastale za sve radnje preduzete pred tužilaštvom i sudom, koji je ukupno trajao četiri godine. Oštećena destilerija Savićević je u međuvremenu podnela odvojenu tužbu nadležom sudu sa tužbenim zahtevom da se osuđeni Raško S. obaveže da nadoknadi štetu na ime izgubljenje dobiti koju bi destilerija ostvarila da osuđeni Raško S. nije ukrao rakiju koja mu je poverena na radu.

Viši sud u Kraljevu je utvrdio nedvosmislenu krivicu osuđenog Raška S. izvođenjem pisanih dokaza, veštačenjem od strane sudskih veštaka i saslušanjem svedoka bivšeg radnika koji je zloupotrebio poverenje poslodavca, protivpravno prisvojio rakiju radi sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što je istu prodavao. Osuđeni je ukradenu rakiju prodavao pojedinim ugostiteljskim objektima u Ivanjici i Beogradu, kao i pojedincima iz ivanjičkog preduzeća Putevi Ivanjica, te turistima koji su svraćali u lokalne restorane, što je sve kao nesporno utvrđeno u okončanom sudskom postupku.

Vlasnik destilerije Savićević, Saša Savićević izjavio je da je bivši radnik Raško S. prvo postigao dogovor da dobrovoljno obešteti poslodavca za ukradenu robu uz dogovor da se slučaj ne prijavljuje policiji i javnosti. Ipak iz sebi poznatih razloga Raško S. se odlučio za težu varijantu – istraga policije i sud.

“Sudski postupak je trajao više od 4 godine, održano je više desetina ročišta i izgubljeno je mnogo vremena zbog pokušaja osuđenog Raška S. da obmane sud i oduži suđenje. Zbog ubrzavanja postupka, nisu svi odgovorni izvedeni pred sud, ali znamo ko su, pojavljivali su se u istrazi i na sudu negirajući umešanost.”-izjavio je Saša Savićević.

Osuđeni Raško S. je tokom ovog suđenja izgubio još tri odvojena spora gde je tužio poslodavca za neosnovani otkaz i klevetu zbog tvrdnje da je ranije bio pod istragama zbog krađa kod prethodnih poslodavaca, tako da je dužan da nadoknadi sudske troškove i u ova tri slučaja.

IL-destilerija-Savicevic Donesena pravosnažna presuda u slučaju krađe „Putinove rakije“

Izvor: vostok.rs

You may also like...

1 Response

  1. Goran kaže:

    Velika pobeda advokata osudjenog Raska S

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *