Sramno: Kukasti krstovi na spomen obeležjima u centru Ivanjice

Lični hirovi, bahatost i nesavesnost pojedinaca izazvali su bes i negodovanje Ivanjičana, koje ovih dana šokiraju neprimereni simboli na spomen obeležjima. Naime, na Spomeniku revolucije u Ivanjici, koji je delo Đorđa Andrejevića Kuna i najveći mozaik na otvorenom, iscrtane su šestice, kukasti krstevi i Davidova zvezda, a isti crteži nalaze se na i bistama Venijamina Marinkovića i Ratka Sofijanića.

il-spomenik- Sramno: Kukasti krstovi na spomen obeležjima u centru Ivanjice

„Ovo je sramota. Ne znam ko se napravio pametan da ukalja naše spomenike, ali taj čin je za svaku osudu. Normalan mozak to nikada ne bi mogao da osmisli, tako da je pitanje u kakvom stanju su bili počinioci ovog dela. Tužno i žalosno šta mi gledamo u 21. veku.“- rekla je Ivanjičanka koja se jutros sa decom prošetala gradskim parkom i bila zatečena prizorom.

il-spomenik-1 Sramno: Kukasti krstovi na spomen obeležjima u centru Ivanjice

Spomenik revolucije koje se inače nalazi na ulazu u gradski park i obeležje je jednog istorijskog perioda vikendom sve više služi kao javni toalet, jer mnogi u alkoholisanom stanju fiziološke potrebe vrše upravo pored spomenika. Iako se donedavno u blizini nalazio javni toalet, za tu namenu jako kratko je korišćen. I on je bio na meti vandala, koji su polomili prozore i vrata, pa je postao neupotrebljiv.

il-spomenik-3 Sramno: Kukasti krstovi na spomen obeležjima u centru Ivanjice

Jutros su radnici Javnog komunalnog preduzeća, umesto da se bave čistoćom grada, morali da otklanjaju nered koji su huligani napravili.

il-spomenik-4 Sramno: Kukasti krstovi na spomen obeležjima u centru Ivanjice

S obzirom na to da u blizini ovih spomen obeležja postoje kamere, očekuje se da u narednom periodu organi javnog reda i mira nađu počionice i o tome obaveste javnost.

il-venijamin- Sramno: Kukasti krstovi na spomen obeležjima u centru Ivanjice

You may also like...

2 Responses

 1. Misko kaže:

  Ovo je “Pentagram” a ne Davidiva zvezda. 666 ide uz to. Znaci sad imamo i nekog ko se javno dici satanizmom po gradu. Kada ga uhapse objaviti javo ime i prezime

 2. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

  Zašto omladina crta grafite kukastog krsta davidive zvezde i tri šestice ?
  Dublja psiho sociološka analiza ovog stanja nacije
  Sta znači pojam Nju Ejdž (New age – Novo doba)?
  Novo Doba je, dakle, sveopšti pokret za uspostavljanje jednog novog svetskog duhovnog sistema.
  Nove svetske religije.koja treba nastati kompletnim ujedinjavanjem covecanstva svim mogucim sredstvima,
  Оtkrovenje Jovanovo
  Da li su krize slučajne? Da li su priče o katastrofama 2022, da li Putinovo jutrošnje obraćanje Svetu je slučajno i slična pitanja, tek tako se nameću javnosti kroz medije? Da li je baš sve onako kako nam se čini? Da li je vladajućim stalo do naroda? Da li su događaji u istoriji slučajni ili dirigovani? Da li vam se čini da nema nikakve nade? Šta je alternativa?
  Alternativa je prvo realan pristup dezorijentisanoj omladini. Kako to ostvariti? kroz edukaciju kao nekada.Kako se edukacija radi? Odabrati aktuelnu i izazovnu temu pa omladinu pozvati da dođu u Dom Kulture a dovesti dobrog predavača ili ti edukatora, a ne svake sedmice prikazivati neka škart prestave, kao nekada kada su dovođeni poznati javni radnici tipa Vladete Jerotića, ako uopšte takvih još ima!
  Drugo crkva u ovakvim vremenima treba više da radi sa omladinom. Jer ona je najpozvanija da brine dušama mladih.
  „Crkva je jedino ostala.“ U to smo se uverili i u našoj blic anketi sa par mladih ljudi – Izjava jednog mladog intelektualca iz Ivanjce koji ovde traži seću i ne gubi nadu! „Nemam nikakvog uzora. Verujem u Boga i sve to stoji, ali ni u državu, ni u policiju, ni u koga ne verujem.„Jedino crkva.“„Sve je to korumpirano.„Sve ide preko veze – i zapošljavanje i da li će neko da uspe u sportu ili neće. Zavisi na tom da li su mama i tata bogati i tako to.“
  „Možda crkva, ali ostalo ne.“
  „Samo crkva.“ Kaže N.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *