U Ivanjici održan sastanak pododbora za poljoprivredu u prisustvu državne sekretarke (VIDEO)

U Ivanjici je održan radni sastanak podobora za poljoprivredu kome su prisustvovali državna sekretarka Jelena Blagojević i predstavnici lokalne samouprave i ivanjičke stručne službe za ovu oblast.

Državna sekretarka istakla je da je budžet Ministarstva poljoprivrede svake godine sve veći, a čak 87 posto odlazi na subvencije. Tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda funkcioniše slobodno, ali država različitim merama i podticajima utiče na pomoć srpskom poljoprivredniku. Sekretarka Blagojević je rekla da su zbog toga ovakve vrste diskusija veoma značajne.

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno rada na uvođenju platform e-agrar.

Ovo je prva sednica poljoprivrednog pododbora, a njeni članovi su se okupili sa ciljem da obilaskom terena i komunikacijom sa proizvođačima sagledaju i unaprede poljoprivrednu politiku. Predlog Milije Miletića, predsednika ovog odbora jeste da subvencije prvo budu isplaćene poljoprivrednim gazdnistvima koji su u ruralnijim područjima, poput ivanjičkog brdsko planinskog.

IL-Sekretarka-Jelena-Blagojevic- U Ivanjici održan sastanak pododbora za poljoprivredu u prisustvu državne sekretarke (VIDEO)

Tokom sastanka bilo je reči najvećim problemima sa kojim se sureću poljoprivrednici, ali i građani Ivanjice.

Ovaj vid sastanaka veoma je značajan za lokalnu samoupravu.

IL-sastanak- U Ivanjici održan sastanak pododbora za poljoprivredu u prisustvu državne sekretarke (VIDEO)

Kako ja Ivanjica poznata po malini, na sastanku je bilo reči i o problemima koje proizvođači imaju sa cenom i plasmanom. Sekretarka Blagojević rekla je da tokom 11 meseci izvezeno oko 63 hiljade tona u vrednosti od 330 miliona evra, a u isto vreme uvoz maline je iznosio 4233 tona, odnosno 19 miliona evra. Ministarsvo i dalje radi na dogovoru sa Narodnom bankom u vezi sa moratorijumom na kredite, kao jednim do rešenje da se prevaziđe trenutna kriza.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *