Ivanjica: Predavanje o životu i radu Milutina Milankovića 8. decembra u Domu kulture

U Domu kulture u Ivanjici 8.decembra u 18 časova održaće se predavanje u Plavoj sali o životu i radu Milutina Milankovića, a u 19 časova izložba u Galeriji. Milutin Milanković ( 1879 – 1958) bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka, kao i popularizator nauke i fizičar.
Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa nauci. Prvi doprinos je „Kanon osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema. Drugi doprinos je teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce; danas poznato kao Milankovićevi ciklusi. Ovo objašnjava pojavu ledenih doba tokom geološke prošlosti Zemlje, kao i klimatske promene na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti.

IL-milutin-milankovic- Ivanjica: Predavanje o životu i radu Milutina Milankovića 8. decembra u Domu kulture

Milutin Milanković je osnovao planetarnu klimatologiju izračunavanjem temperaturskih uslova u gornjim slojevima Zemljine atmosfere, kao i temperaturske uslove na planetama unutrašnjeg Sunčevog sistema (Merkuru, Veneri i Marsu), te Zemljinom prirodnom satelitu — Mesecu. Pored toga, Milanković se u geofizici smatra koautorom teorije tektonskih ploča, i to sa svojim radom Pomeranje Zemljinih obrtnih polova.

Milanković je kao autor ili koautor registrovao osam patenata, koje je u periodu 1905—1933. podnosio u različitim državama. Tokom profesorske karijere ostao je veran svom prvom životnom pozivu — građevinarstvu, pa je radio kao konstruktor, statičar i supervizor na celom nizu građevinskih objekata od armiranog betona širom Jugoslavije. Tako je i većina patenata vezana za ovu oblast.

You may also like...

1 Response

 1. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

  IGI pita, ko je predavač ?

  Da se zna – Evropsko geofizičko društvo je 1993. godine ustanovilo medalju Milutin Milanković

  Najcitiraniji srpski naučnik svih vreme

  * napravio je najtačniji kalendar do sada
  * nikada nije prihvatio Ajnštajnovu teoriju relativnosti
  * krater na Mesecu, veličine 34 km, nosi njegovo ime
  * dobio je krater na Marsu prečnika 118 km
  * ima asteroid pod nazivom 1605 Milanković
  * NASA ga uvrstila u 10 najvećih naučnika koji su se bavili proučavanjem Zemlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *