Odbornici u Lučanima izglasali, Radnička ulica od sada nosi ime preminulog direktora MB ”Namenska”

Lokalni parlament u Lučanima  većinom glasova usvojio je predlog preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ da  dosadašnja ulica Radnička ponese naziv ulica mr Radoša Milovanovića. U predlogu koji je dostavljen odbornicima na razmatranje i usvajanje se navodi da je preminuli generalni direktor, mr Radoš Milovanović dao veliki doprinos napredku i razvoju opštine, javnih ustanova, mesnih zajednica, kulturi i sportskim manifestacijama kao i da je ceo svoj život posvetio preduzeću i opštini.

Na današnjoj sednici odbornici su dali inicijativu da se u cilju ubrzanog i intenzivnog lečenja Aleksandra Stanića iz Guče,  svi dobrovoljni davaoci krvi jave i daju neophodnu krv. Svi zainteresovani davaoci krvi mogu da se jave u preduzeće „Maksima“ Lučani, istaknuto je na današnjoj sednici.

Usvojene su i izmene programa poslovanja JKP „Duboko“ a zatim i izveštaje o šestomesečnom poslovanju ovog kao i regionalnog preduzeća za vodosnabdevanje JK „Rzav Arilje.  Doneta je odluka o povećanju cene ponovnog priključivanja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu korisnika i to za cevi do tri četvrtine 1200 eura, za veće od ¾ 1800 eura.

U okviru izmene programa poslovanja „Dubokog“ se navodi da je do izmena došlo zbog povećanja cene energenata što je direktno uticalo na uvećane troškove poslovanja preduzeća, kao i da su programom obuhvaćena uvećanja zarada i drugih  prihoda iz radnog odnosa zaposlenih u ovom javnom preduzeću. Predloženim izmenama programa poslovanja JKP „Duboko“ Užice za 2022. godinu, umesto dobiti u poslovanju, planiralo je gubitak u iznosu od 15,2 miliona dinara. Planirani prihodi po izvorima za 2022. godinu su od deponovanje smeća u vrednosti od 264 miliona dinara, od prodaje selektovanog otpada oko 30 miliona dinara, od naknada za upravljanje ambalažnim otpadom  šest miliona, od osnivača 21 milion, i od ostalih poslovnih prihoda oko 42 miliona dinara.  U šestomesečnom izveštaju o radu JKP „Duboko“ se navodi da je  do sada izvršen prijem 46 hiljada tona komunalnog otpada  od čega je 1,5 tona otpada dopremljeno iz opštine Lučani.

IL-Skupstina-opstine-Lucani Odbornici u Lučanima izglasali, Radnička ulica od sada nosi ime preminulog direktora MB ''Namenska''

JP „Rzav“ Arilje u svom izveštaju ističe da je neophodno pristupiti povećanju cene vode zbog ovogodišnje izrazite suše i realnog nedostatka potrebne količine vode za distribuciju svim potrošačima koje ovo preduzeće obezbeđuje kao i zbog povećanja cene goriva kao i povećanih drugih troškova proizvodnje i distribucije vode.

Skupština opštine Lučani je danas razmatrala i usvojila i izveštaj o izvršenju o realizaciji budžeta opštine Lučani u prvih šest meseci tekuće godine. U izveštaju je navedeno  da se za šest meseci u budžet slilo 420 miliona dinara,  i to 274 miliona od poreza, 31 milion od republičkih transfera i 18 miliona dinara od opštinskih taksi i naknada. Rashodi za prvih šest meseci iznose 350 miliona i za prvu polovinu godine budžet beleži suficit od 70 miliona dinara. Najveći izvor za punjenje budžeta su porezi na zarade i imovinu, republički transferi se sastoje od 26 miliona republičkih sredstava za vrtić, 17 miliona za kotlarnicu u Guči, zatim dva miliona dinara za predškolski program. Najveći rashodi su napravljeni za održavanje puteva, preko 55 miliona, za socijalna davanja  usmerena za podsticaj rađanju, za subvencionisanje poljoprivrede i asvaltiranje po modelu učešća 3:1.

Lučanski odbornici usvojili su i izveštj o radu Crvenog krsta u 2021. godini, u kome se između ostalog navodi da je Crveni krst tokom prošle godine kroz razne vidove pomoći, pomogao čak oko tri hiljase stanovnika, što je oko jedne petine ukupnog stanovništva opštine Lučani. Pomoć je upućena kroz nekoliko stalnih akcija, i to: narodnu kuhinju, obezbeđivanje krvi, delovanje u nesrećama, socijalno zbrinjavanje. U tim akcijama je angažovano oko 80 volontera svih uzrasta. Ukupni prihodi Crvenog krsta u protekloj godini su 8,9 miliona od čega budžet opštine obezbeđuje 7,4 miliona dinara. U izveštaju je iskazan gubitak od 68 hiljada dinara. Najveći rashodi Crvenog krsta su 2,2 miliona za namirnice za narodnu kuhilju, 55 hiljada za unutrašnju gasnu instalaciju, 390 hiljada za električnu energiju, 220 hiljada za telefone i internet, 400 hiljada za distribuciju hrane, 600 hiljada za oporavak dece, 2,9 miliona za zaradu zaposlenih … Pored navedenih, Veće je razmatralo i usvojilo, predloge odluka o organizaciji civilne zaštite i o obrazovanju opštinskog štaba za vanredne situacije, izmene pravilnika o organizaciji Opštinske uprave, nacrt kodekasa ponašanja službenika, nameštenika i organa opštine Lučani, zatim predlog odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu i predlog dopune programa korišćenja površine javne namene.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o donošenju plana detaljne regulacije u zoni „C“ pogona fabričkog kruga „Milan Blagojević – Namenska“ AD Lučani za izmeštanje infrastrukture u postupku izgradnje infrastrukturalnog koridora Beograd – Južni Jadran, deonica Beograd – Požega sa strateškom procenom uticaja plana na životnu sredinu.

You may also like...

1 Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *