Vladajuća koalicija protiv vanrednih loklanih izbora u opštini Lučani

Lučani/Guča – Za vanredne lokalne izbore u opštini Lučani nema nikakvog opravdanog razloga, zajenički je stav vladajuće koalicije koju u ovoj opštini od 45 čine 36 odbornika SNS (24), NS (7) i SPS (5), kaže u izjavi za medije Slobodan Jolović, koordinator koalicije.

Po zakonu skupština jedinice loklane samouprave „može se“ raspuštiti samo ako ne zaseda duže od tri meseca, ako ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke, i ako ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom.

-Imamo stabilnu dvotrećinsku skupštinsku većinu za izglasavanje svih odluka, i tako će ostati do kraja mandata. Naše sednice sa petnaet i više tačaka dnevnog reda, za razliku od drugih, prosečno traju nekoliko sati a poslednja je održana pre sedam dana i ne stoji ni jedan od zakonom propisanih razloga za raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih loklanih izbora.- kaže Jolović, koji je i poverenik OO SNS i šef Odborničke grupe naprednjaka u Lučanima.

Jolović ističe da je i zajednički stav vladajuće koalicije da nema nikakvog opravdanog razloga za raspisivanje vanrednih loklanih izbora, osim što „odluka može biti političke prirode“ jer ideja je bila da ako budu raspisani vanredni parlamentarni da se održe i vanredni loklani izbori u našoj i još nekim opštinama pošto su redovni krajem godine i dodaje da je „Glavni odbor SNS doneo odluku da se ide samo na redovne loklane izbore u Beogradu“ što po njemu podrazumeva i na redovne u opštini Lučani.

Na pitanje kako komentariše izjavu jednog zvaničnika SNS da je stanje u svim loklanim odborima SNS u Moravičkom okrugu dobro osim u Lučanima, odgovara:

-Nikada javno ne komentarišem izjave članova svoje stranke koje se tiču unutrašnje organizacije i funkcionisanja jer one uvek nanose štetu, pa to neću činiti ni ovoga puta. – odgovorio je kratko i konstatovao da to kako funkcioniše SNS u Lučanima najbolje govore izborni rezultati koje ova stranka postiže na svim izborima održanim u posledlje četiri godine, a oni su „među najboljima i predstavljaju jedino merilo za ocenu svačijeg rada“.

Jolović je rekao da se mora voditi više računa o poštovanju unutarpartijske discipline i odluka organa stranke na loklanom nivou i podvukao da izostanak političkih posledica za suprotno ponašanje ne znači da njih i neće biti, ali da za to nije odgovornost na opštinskom odboru i njemu lično.

-Ako neko hoće da doprinese da se to stanje popravi treba samo da obezbedi sprovođenje odluka koje donosi opštinski odbor, jer je to jedini nadležan organ za vođenje programkse i kadrovske politike na lokalnom nivou.- kaže Jolović.

Govoreći o koalicionoj saradnji sa SPS i NS Jolović je rekao da je ona u jednom trenutku bila dovedena u pitanje kada su sa opozicijom (Dverima i GG Jedan tim) predvođeni predsednicom opštine smenjivali kadrove na štetu SNS, ali da je sada ona dobra jer su shvatili da su bili obmanuti. On deo krivice prebacuje i na svoje stranačke kolege koje nisu shvatile da u politici nije dovoljno biti stručan, radan i pošten i dodaje da je samo SNS ispoštovala koalicioni sporazum pri izboru članova Opštinskog veća u pogledu stručnosti.

-Od četiri člana SNS sva četiri su sa visokom stručnom spremom. Ostali to nisu ispoštovali iako smo dogovorili da od devet izabranih najmanje šest moraju biti fakultetski obrazovani. To nam se odražava na kvalit rada, predloge odluka koje ne retko skupština mora da popravlja, ali i nepoštovanje stranačke discipline.- tvrdi Jolović.

To što još nije donet budžet za 2018.godinu krivi izvršnu vlast što su propustili sve zakonske rokove za izradu nacrta, javnu raspravu i utvrđivanje predloga.

-Rok za utvrđivanje predloga od strane Opštinskog veća bio je prvi novembar a on je u Skupštinsko odelenje stigao tek dvadeset drugog decembra iako je poslednji zakonski rok za donošenje Odluke o budžetu bio dvadeseti decembar.- izjavio je Jolović i dodao da očekuje da će budžet biti donet na sednici skupštine koja je zakazana za utorak 16.januar 2018.godine u 10 sati u Guči, i da zbog toga građani opštine Lučani ne treba da brinu.

-Kasnio je nacrt i nije bilo javne rasprave pre utvrđivanja predloga, pa će  mo uložiti amadmane i sve popraviti. Hoćemo da nađemo načina da zajedno sa državom gradimo puteve, od Guče do Goračića i Guberevaca, od Živice  do Goračića, od Belice i Dragačice do Draškovića Mehane, da završimo put od Lučana do Guče i Guča – G.Kravarica – D. Kravarica, ali i da planiramo veća sredstva za udruživanje sa građanima za asvaltiranje nekategorisanih i izgranju seoskih i atarskih puteva. –kaže Jolović

On dodaje da se mora realizovati i projekat koji se odnosi na objekte u Sportskom centru u Guči sa Ministarstvom, trgovine, turizma i telekomunikacija jer je od šireg značaja, kao i „obezbediti industrijska zona dokupom zemljišta u krugu „Voćara“ u Guči koje je opština u njegovo vreme infrastrukturno opremila a pogodno je da se ponudi nekom od investitora koji bi izgradio fabriku i zaposlio ljude. Ističe da oni u koaliciji „nisu zadovoljni ni visinom predloženih sredstava za poljoprivredu“ kao i da treba uvesti više reda u informisanje od loklanog značaja i završava nameru SNS i kolaicije na vlasti da 2018.godina bude godina još većih investicionih ulaganja u Dragačevu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *